КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 8 януари 2015 г.

Задушено на пара брюкселско зеле в тенджера под налягане / Steamed Brussels sprouts in a pressure cooker /



     Брюкселското зеле не е много известен зеленчук в България.В последните години то се внася от чужбина, но много любители - градинари започнаха да го отглеждат и в България.
Отглеждали сме го и ние в градината ни .Важно е когато растението започне да образува малките зелчета на стъблото листата на горната листна розетка да се премахнат, но не изцяло, няколко вътрешни листа от розетката трябва да останат на растението.Така зелките наедряват по - бързо, особено при редовно поливане.
Брюкселското зеле е сравнително млада зеленчукова култура.Смята се ,че произхожда от Белгия - има исторически данни, че през втората половина на 15 век то вече е присъствало в менюто на заможните слоеве в този район.Към края на 19 век добива широка популярност във Франция, Англия и САЩ .Днес е разпространено в много региони на света.
Брюкселското зеле съдържа значителни количества белтъчини , багрилни вещества, етерични масла , органични киселини.В него има значително повече вит.С отколкото в бялото зеле.Брюкселското зеле съдържа също вит.В2, В6, РР, каротин, калций, желязо, калиеви соли, които му придават диуретични свойства, фосфор, фолиева киселина, цинк.Брюкселското зеле е най - богатият източник на вещества, които активизират производството на бели кръвни телца  и подобряват регенеративните способности на организма.То е ценна храна при счупване на кости, анемии, затлъстяване, високо кръвно налягане, сърдечно - съдови заболявания и др.Сокът от брюкселско зеле, комбиниран със сокове от моркови, маруля и зелен фасул възстановява и укрепва панкреаса и подпомага  синтезата на инсулин.
Брюкселското зеле има високо стъбло с листа на дълги дръжки, в основата на които се образуват миниатюрни , плътни зелчици / от 30 до 70 на едно растение /.Листата им са нежни, светлозелени, свити подобно на обикновеното бяло зеле.
   Днешното ми предложение е за задушено брюкселско зеле на пара, но използвайки тенджера под налягане.Така се комбинират два метода на готвене - обработка на пара и високо налягане.
Използвайте зеле, в количество в зависимост от броя на порциите.Измийте зелките и ги поставете върху решетката за пара, но използвайте не обикновена , а тенджера под налягане.Налейте вода, под решетката, толкова, че да не докосва зеленчука.Затворете с капака и след като вентила започне да изпуска пара / на силен огън /, намалете огъня и засечете точно 10 минути.След като времето изтече веднага охладете тенджерата в съд със студена вода.
Вашите брюкселски зелчета са готови за консумация.Можете да ги консумирате като гарнитура към други ястия, заляти с различни сосове.Аз ги посолих с хималайска сол и залях със сос от зехтин и лимон / разбит 1 : 1 /.
   Да ви е сладко !



4 коментара:

  1. Изглежда чудесно! Много често това си хапвам, даже за основно, задушени на пара зеленчуци. Овкусявам според настроението и наличното. А зеленцето съм сигурна, че много вкусно!
    Поздрави, Ели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери и аз често приготвям задушени на пара заленчуци.Просто тук показах задушаване чрез използване на пара под налягане.Могат да се използват и други зеленчуци.Също ще е много вкусно.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Може да опитам :) брюкселското зеле не ми е сред любимите и много ми се иска да му дам втори шанс :)

    ОтговорИзтриване
  3. Аз го използвам повече сурово Зори, но понякога го поднасям като добавка към различни гарнитури.Вкусът му не е много различен от другите видове зеле.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване