КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 19 януари 2015 г.

Сурови дребни сладки с кокос, банани и ленено брашно / Raw sweets with coconut, banana and flax meal /



     През зимния сезон от време на време купувам зрели кокосови орехи.Това са кафяви орехи с влакнеста обвивка и три очички.Не съм голям почитател на получените масла от плодовете, кокосовото масло освен това е доста скъпо и нетрайно.Предпочитам да използвам плода в неговата цялост.
Зрелите кокосови орехи са богати на мазнини и растителни влакна и не трябва да се консумират в много големи количества.Когато избирате кокос той трябва да е здрав и тежък, без признаци на плесенясване и загниване около " очичките ".Това са признаци, че е стар и вероятно гранясал.Важен е начинът на отваряне на ореха.С някакъв остър предмет - шило или друг подобен трябва да се пробие " окото " на ореха, което има по - различен цвят от останалите.Следващата стъпка е да обърнем ореха в купа, за да изтече сока.При моят орех сока изтече без никакъв проблем.Но ако имате проблеми и сокът не изтича трябва да се пробие и другото " око " на ореха, с цел да има въздух при изтичането.След това внимателно с брадвичка, ножовка или чук се разцепва кората на ореха.Имам кора от кафявите орехи, срязана на две по линията на срязване по дължина и я използвам за украса в кухнята.
След като отделим твърдата черупка трябва да отделим и кокосовото месо.Това става като нарежем ореха на тънки ленти и внимателно обелим тънката твърда кафява кора.
      Кокосовото месо с успех можем да използваме при приготвяне на дребни сладки и торти.Днешното ми предложение е за дребни сладки в комбинация с фурми, банани и ленено брашно.
НЕОБХОДИМИ СА СЛЕДНИТЕ  ПРОДУКТИ : 1 опаковка натурални фурми без костилка, 2 по - узрели кафеникави банана, месото и сока от 1 кокосов орех, кората от 2 лимона и 1 мандарина - ситно настъргана, ситно смляна бурбонска ванилия , 1 ч.л. канела, ленено брашно - 50 - 100 грама, орехи - 1 - 11/2 ч.ч.
Смелете в машинка за мелене на месо фурмите, бананите и кокосовия орех.Добавете смлените в машинка орехи, подправките и разбъркайте много добре сместа.Започнете да добавяте смляното в кафемелачка ленено брашно докато сместа получи вид , подходящ за оформяне на топчета.Оформете топчета с големина на орех, по желание могат да се овалят в ленено брашно, рожково брашно, орехи или кокосови стърготини.Аз ги оставих така, както са приготвени.Охладете ги за една нощ и консумирайте на следващия ден.Така те са много вкусни и добре са поели всички аромати и подправки.
От тази доза излизат около 24 топчета, но могат да се направят и по - малки.Консумират се по 1 - 2 броя, защото много бързо засищат, не е необходимо да се консумират повече, сурови са и напълно е достатъчно да се почерпим с 1 - 2 топчета.
     Приятен  апетит !













Няма коментари:

Публикуване на коментар