Червеното цвекло е един от най - вкусните и полезни кореноплоди.Важно значение има също достъпната му цена и наличност на пазара почти през цялата година.
Червеното цвекло спомага за подобряване състоянието на кръвта , увеличава броя на червените кръвни телца, лекува анемии и гинекологични страдания.Всяка жена ежедневно трябва да употребява сурово цвекло в различни ястия и салати, така ще се избави от много проблеми като хормонални нарушения, нередовна менструация, различни възпаления на цялата пикочно - полова система.Употребата на цвеклото ежедневно под формата на смесени сокове дава много добри резултати при различните видове анемии и ракови заболявания.Почти при всички заболявания, особено при различните форми на рак има промяна в състава на кръвта.Ето защо цвеклото е незаменимо.Съдържанието на желязо в цвеклото не е голямо, но неговата специфична структура е особено полезна при производството на червените кръвни телца.То съдържа повече от 50 % натрий и само 5 % калций.Това съотношение помага за разтворимостта на калция в организма, което е особено полезно, когато в кръвоносните съдове са се отложили излишъци от калций, затрудняващ правилната циркулация на кръвта.Червеното цвекло съдържа 20 % калий, който е важен за всички физиологични функции в организма.В същото време съдържанието на 8 % хлор спомага за прочистване на черния дроб, бъбреците и жлъчката.Хлорът стимулира и циркулацията на лимфата в тялото.
Червеното цвекло спомага за подобряване състоянието на кръвта , увеличава броя на червените кръвни телца, лекува анемии и гинекологични страдания.Всяка жена ежедневно трябва да употребява сурово цвекло в различни ястия и салати, така ще се избави от много проблеми като хормонални нарушения, нередовна менструация, различни възпаления на цялата пикочно - полова система.Употребата на цвеклото ежедневно под формата на смесени сокове дава много добри резултати при различните видове анемии и ракови заболявания.Почти при всички заболявания, особено при различните форми на рак има промяна в състава на кръвта.Ето защо цвеклото е незаменимо.Съдържанието на желязо в цвеклото не е голямо, но неговата специфична структура е особено полезна при производството на червените кръвни телца.То съдържа повече от 50 % натрий и само 5 % калций.Това съотношение помага за разтворимостта на калция в организма, което е особено полезно, когато в кръвоносните съдове са се отложили излишъци от калций, затрудняващ правилната циркулация на кръвта.Червеното цвекло съдържа 20 % калий, който е важен за всички физиологични функции в организма.В същото време съдържанието на 8 % хлор спомага за прочистване на черния дроб, бъбреците и жлъчката.Хлорът стимулира и циркулацията на лимфата в тялото.
Комбинацията на моркови и червено цвекло е подходящ източник на фосфор и сяра, както и на калий и др. алкални елементи, които заедно с високото съдържание на витамин А са отличен градивен материал за червените кръвни телца.
Сокът от моркови, цвекло и краставици е един от най - добрите при лечението на простатната и другите полови жлези.Почти ежедневно през зимния сезон приготвяме сокове от ябълка, моркови, червено цвекло или ябълка, моркови, тиква и червено цвекло.Тези сокове са много вкусни и питателни и предпазват организма от много заболявания през зимния сезон.
Всички кореноплоди, когато се отглеждат в домашни условия изискват обилно поливане.Така кореноплода бързо наедрява и е чудесен за салати.При липса на добри грижи и силна суша кореноплодите при срязване имат дъх на почва / суха пръст / или в тях се редуват бели и червени ивици.
За да приготвите тези бургери обелете, измийте и настържете на ситно ренде цвеклото.Добавете ядки по избор, също смлени.Аз използвах парче цвекло, 50 гр. орехи, 3 стръка магданоз, 1 ч.л. бял сусам - смлян.
Всички продукти овкусете с хималайска сол на вкус / по желание, но може и без нея / и разбъркайте.Направете от сместа по - големи или по - малки бургери.Червеното цвекло съдържа доста сок, отцедете го при направата на бургерите , но не го изхвърляйте.Използвайте го в дресинга за суровата си салата.
Аз украсих отгоре бургерите с малко черен сусам и гарнирах с кръгче лимон и маслини.
Приятен апетит !
Всички продукти овкусете с хималайска сол на вкус / по желание, но може и без нея / и разбъркайте.Направете от сместа по - големи или по - малки бургери.Червеното цвекло съдържа доста сок, отцедете го при направата на бургерите , но не го изхвърляйте.Използвайте го в дресинга за суровата си салата.
Аз украсих отгоре бургерите с малко черен сусам и гарнирах с кръгче лимон и маслини.
Приятен апетит !
И ние обичаме много този зеленчук и в зимните дни е гост на трапезата ни поне два дни от седмицата....Поздравления за чудесната комбинация,много ми хареса и ще се възползвам.Поздрави,Ели!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Миленка.Червеното цвекло го употребявам и препоръчвам на много болни с най - тежки заболявания.Винаги, когато започнат да го употребяват сурово се получават чудесни резултати при кръвните им изследвания.
ОтговорИзтриванеПоздрави и леки почивни дни !
Ели, това е едно от нещата, които много обичам и които сега, заради здравословния проблем, трябва да завиша като прием. Но пък за мен е чудесно, защото смятам, че наистина цвеклото е прекрасен зеленчук! А бургерите ти са страхотни, аз също ще ги приготвя някой път. Благодаря за полезната информация, изчетох с интерес. Усмихнат ден! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Гери.За да има положителен резултат при лечението трябва човек да промени някои неща в храненето, мисленето и начина на живот.
ОтговорИзтриванеАз предложих един от начините за по - честата употреба на червеното цвекло на нашата трапеза.
Поздрави !
Ех, Елена, трудно е това с промяната в начина на хранене, на живот и на мислене...
ОтговорИзтриванеАз като чуя "здравословно" и винаги асоциирам с "невкусно", но всъщност не е така. Ето например цвеклото го обичам сурово на салатка, а тези бургери ми харесаха много. За хора със здравословни проблеми са много полезни нещата, които показваш, както и информацията за продуктите!
Поздрави!
Здравей Веси,
Изтриванерадвам се ,че посети блога ми и си написала и коментар.Вярно е, че е трудно, но не чак толкова.Просто всичко е въпрос на придобит навик.При мен всичко се промени след като имах проблеми със здравето.При повечето хора това е една от причините.Но замислим ли се как се хранят животните ще видим, че при тях няма варена храна, особено при дивите животни, всичко е въпрос на инстинкт.
Поздрави !
Преди време никак не го долюбвах, но преди години го преоткрих. Хапвам го варено, ей така дори си хрупам като ябълка, сурово в салати на сокчета... Чудесни са бургерите ти !Приятна неделна вечер!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за чудесния коментар, Кате.Преди години, когато една лекарка ми препоръча да употребявам червеното цвекло на всяко хранене и на мен особено не ми харесваше.Но отглеждайки го в градината ни разбрах, че при обилно поливане кореноплода става много вкусен.Това е една от идеите за по - честата употреба на цвеклото.
ОтговорИзтриванеПоздрави !