Пчелите събират пчелен прашец кацайки от цвят на цвят, като едновременно с това осъществяват опрашването на растенията.Прашецът полепва по тялото и крачката на пчелите, които овалвайки го в мед и нектар, правят топчета и после ги поставят в " кошничките ", намиращи се на задните им крачка.Пристигайки в кошера пчелите поставят поленовите топчета във восъчните кутийки, където други пчели ги притискат надолу с главите си и ги обогатяват с нови количества мед и слюнчени секрети.Когато 2/3 от килийката се запълни с прашец пчелите ги заливат отгоре с мед.В складирания прашец протича млечно - кисела ферментация, при която се получава млечна киселина.Под действие на глюкозооксидазата от слюнчените секрети се образува водороден прекис, който заедно с млечната киселина предпазва прашеца от развитие на микроорганизми и плесени.По такъв начин прашеца се превръща в добре съхранен " пчелен хляб ", т. нар перга.
Биологичната ценност на прашеца зависи от вида на растението, от което е събран.Пчелният прашец е източник на белтъчна храна, увеличава броя на червените кръвни телца, регулира стомашно - чревния тракт.Съдържа амилаза и каталаза, които стимулират стомашната секреция.Биостимулиращите свойства на прашеца подпомагат функцията на черния дроб и имунната система.Прашецът съдържа витамини и аминокиселини и действа стимулиращо и тонизиращо на нервната система.Можем да разтворим пчелния прашец във вода или кисело мляко.Дневна доза е не повече от 100 грама , противопоказания са само алергиите към него и тежките увреждания на бъбречния паренхим.
Пчелният прашец може и трябва да се използва при силна физическа или психическа умора, хепатити, сърдечно - съдови заболявания, атеросклероза, анемии, колити, простатит, пневмония, рахит.
Съхранява се след отваряне на опаковката в хладилник при температура от 0 - 4 градуса.
Използвам пчелния прашец в малки количества в различни плодови шейкове и сладки плодови тарти.
ЗА ПЛОДОВИЯ ШЕЙК СА НЕОБХОДИМИ : 2 банана, 2 обелени ябълки, 1 ч.л. смлян сусам, 1 с.л смляно ленено семе, щипка рожково брашно, 1/2 ч.л. разтворен в 50 мл. вода пчелен прашец.
Лененото семе и сусама се смилат в кафемелачка.Всички продукти се поставят в каната на блендера, добавя се 100 мл. вода и се пюрира до получаване на гладка смес.
Този шейк е подходящ както за закуска, така и за следобедна почерпка.
Да ви е сладко !
ЗА ПЛОДОВАТА ТАРТА СА НЕОБХОДИМИ : 100 - 150 грама кълнове от лимец, по 1 - 2 с.л. сушени боровинки и стафиди, щипка рошково брашно ; за плодовия крем : 1 банан, 1 - 2 с.л сусамов тахан, 1 щипка рожково брашно ;1 щипка пчелен прашец / за украсата / и 1 мандарина / за цветето отгоре /;
Вместо кълнове от лимец могат да се използват кълнове от ръж, овес, жито, но трябва няколко пъти да се смерят в машинка за мелене на месо или пасатор без добавка на вода.Към тази смес се добавят боровинките / аз използвах сини / и стафидите и разтворено във вода рожково брашно / 20 мл.вода и щипка брашно /.Сместа хубаво се хомогенизира и се насипва във формичка за еднократна употреба или ринг.Поставя се в чиния или плато.
Продуктите за крема се смесват и пасират, поставят се отгоре върху блата за тартата.Може само отгоре да се постави крем, но ако е по - рядък той се стича и по стените на плодовата тарта.Отгоре украсих с резени мандарина под формата на цвете, за тичинки поставих зрънца от пчелен прашец.
Тартата става много вкусна, опитайте я и ще се обедите сами в това.
Да ви е сладко !
Кълнове от лимец |
Няма коментари:
Публикуване на коментар