КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 21 януари 2015 г.

Домашни къпани селски питки / Pet bathed rural cakes /





  Рецептата, която ви представям е от старата ни домашна селска кухня.Любител съм от години на по семло и просто приготвената храна.Мисля, че тя е по - здравословна, по - вкусна и питателна.
Тези къпани питки приготвяше навремето баба ми, много често, особено през зимата използвайки печката на дърва.Могат да се изпекат също и на скара или на жар, но при последния начин трябва да се използва специална плоча, която се поставя върху жарта.Когато се използва печка на дърва тестото се поставя направо отгоре , пече се на по - слаб огън, защото питката остава вътре сурова при много висока температура.Тази рецепта е много бърза и лесна за изпълнение, особено когато се използва предварително приготвено тесто.
Питките могат да се използват за закуска или за вечеря и да се гарнират с различни продукти по желание.
Тестото се приготвя с прясна, със суха мая или с квас.Няма нищо сложно.Има много рецепти, които всеки може да си избере, в зависимост от предпочитанията.Аз съм използвала и готово, закупено от търговските вериги тесто, понякога , когато нямам време да си приготвям.
Обикновено с малко топла вода си разтварям маята , а после замесвам тестото с топла вода, щипка сол и добавената шупнала мая.Използвам различни видове брашна, обикновено основата е пълнозърнесто брашно, с добавка на малко овесено, ръжено, бяло, царевично, соево брашно или  брашно  от нахут.Оставете готовото тесто да втаса, можете да го замесите и в хлебопекарна по любимата си рецепта.Направете от тестото топчета с големина на топка за тенис и ги разтеглете на питки.Изпечете ги от двете страни, докато получите приятен загар.Веднага след изпичането ги измийте под течаща вода, която трябва да ги облее напълно за няколко секунди.Наръсете ги с шарена сол и ги завийте с дебела хавлиена кърпа, докато добре омекнат.Консумират се топли.
Тези питки могат допълнително да се гарнират с различни зеленчуци - сурови или печени, сирене, кашкавал, маслини, зелен лук, тофу, задушени гъби или др. продукт според вкуса и желанието.Особено вкусни са поляти с малко зехтин и счукан чесън, орехи и магданоз
или краве масло и мед.
      Да ви е сладко !









Няма коментари:

Публикуване на коментар