КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 26 януари 2015 г.

Мариновани маслини каламата с лимонов сок, риган и червен лук / Marinated kalamata olives with lemon joice, oregano and red onion /



      Винаги, когато купувам маслини и те имат по - солен вкус ги мариновам за прясна консумация.Когато престоят в марината няколко дни те придобиват по - добър вкус, солеността им не е толкова натрапчива и могат да се добавят към салати или други ястия.Маслините каламата не дразнят стомаха и са най - добри, когато са мариновани в зехтин и риган .Трябва обаче да не са много солени.Мариновам маслините по различен начин, в зависимост от подправките и продуктите, с които разполагам.
   Ето един вариант на мариноване само с лимонов сок, риган и червен лук.
НЕОБХОДИМИ СА : 800 - 900 гр. маслини каламата, сок от 5 лимона, риган, 1 червен лук, нарязан на тънки шайби ;
    Най - напред измиваме маслините и ги поставяме в гевгир добре да се отцедят.Лимоните срязваме на две и изтискваме сока, червеният лук обелваме и нарязваме на тънки шайби.
В стъклен буркан редим последователно пласт маслини, шайби лук, риган.Втори пласт маслини, шайби лук, риган и т.н. докато свършат продуктите.Завършваме с лук и риган.Заливаме с лимоновия сок / използвах сок от големи лимони с по - тънка кора /.Затваряме буркана и съхраняваме в хладилник.Лимоновият сок трябва напълно да покрива продуктите.Тези маслини трябва да се консумират до 1 - 2 седмици.Използвайте и сока от лимони при  мариноването  като дресинг за вашите салати.
       Да ви е сладко !












Няма коментари:

Публикуване на коментар