КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 15 януари 2015 г.

Уреди и пособия, необходими в суровоядната кухня / Appliances and tools needed in a raw diet cuisine /



  Много често хората използващи различни уреди за смилане на суровата храна ми задават въпроса : Какви уреди използвам в суровоядството ? По принцип, който няма никакъв опит трудно може да прецени какъв точно уред да си закупи.Техниката непрекъснато напредва и на пазара се появяват все нови и нови уреди.Една част от тях са с подобрено качество, други са приспособени да изпълняват някои по - различни функции.
  Когато купувате уред най - напред трябва да си отговорите на въпроса : За какво точно ще го използвате ? За мен най - трудната дилема, когато започнах в началото беше : Как да си смилам кълновете ? Установих ,че по - хубавите пасатори вършат чудесна работа, после изпробвах машинките за месо - ръчна и електрическа.В пасатора обаче, за да не се захаби бързо ножа е добре да се прибави и малко вода.Така  сместа от кълнове става по - рядка и не е толкова вкусна.Освен това ако приготвяме от нея пица , кюфтета или луканка трябва допълнително да отцеждаме прибавената вода.Има и друг проблем при по - дългото съхранение на смляната смес от кълнове през лятото, особено при пътувания и липса на хладилник.Сместа много бързо може да шупне.Машинките за месо според мен най - добре смилат всички видове кълнове, сушени плодове - фурми, кайсии, смокини, сливи и др. и то без добавка на никаква вода.Единственото неудобство е, че за да получим по - фино смляна смес трябва няколко пъти да смелим кълновете в машинката.
  Когато закупувате даден уред винаги се интересувайте колко вата и колко оборота е той.Колкото по - високо е числото на оборотите и ватовете, толкова по - бързо и лесно ще смилате продуктите.Обикновено тези уреди са и по - скъпи.
  Моят пасатор е комбиниран с блендер и е 1000 вата.Но се предлагат и много по - качествени уреди.
  При закупуване на сокоизтисквачка е важно също какъв е принципа на смилане на продукта . Днес се предлагат най - различни сокоизтисквачки за получаване на пресни сокове, които са на различен принцип.Някои смилат бързо продукта, но в баласта остава почти половината сок и е необходимо допълнително отцеждане на зарзавата.Други, това са по - нов тип, запазват повече витамини в сока, баластът  е напълно сух и съответно се получава повече сок.Най - новият тип сокоизтисквачки запазват получения сок без промяна 24 часа след направата му.Тяхната цена съответно е най - висока.
В практиката ми при използване и получаване на сокове съм сменила поне 5 -6 модела сокоизтисквачки.Най - доволна съм от стария тип сокоизтисквачки, произвеждани преди години в България, които смилат сока на принципа на центруфугирането.Днес употребявам сокоизтисквачка, която смила по - бавно продуктите, но баластът остава сух и съм много доволна.Има различни фирми, които предлагат такива сокоизтисквачки.Има разбира се и по - качествени, които са налични в различни държави, някои от тях се внасят и в България.
  За смилането и нарязването на зеленчуците на пазара се предлагат най - различни рендета - ръчни и електрически, блендери, в които при смилане се добавя вода.
Много е важно при суровият режим да се използват машинки за смилане на зеленина и да се изпива сока, които може да се смеси с плодов или зеленчуков.Такива машинки / ръчни и електрически / се внасят вече и в България, някои от тях са с много висока цена, а други са по - достъпни.Ако решите да си приготвяте смутита машинка за получаване на сок от зеленина не е необходима.Просто зеленината се поставя в блендера, добавя се вода и зарзавати и смилането става бързо и лесно.
Смилането на ядките може да стане в пасатор, кухненски робот или ръчно в специална машинка.Семената - сусам, лен, синап и др. много бързо се смилат в кафемелачка.Подправките, когато са домашно произведени / цяло растение / най - напред изсушавам на ниска температура във фурната, а после смилам на домашна ярномелка използвайки най - ситното сито.Има и специални мелнички за смилане на подправки, но те обикновено са пригодени за по - малки количества.
   Когато се приготвя храна за тежко болни хора, тя трябва да се смели възможно най - фино, за да се усвои по - бързо и по - лесно.Споменавала съм и друг път, че много често съм свидател тежко болни хора да се хранят с храна, приготвена за здрав човек.Не е едно и също храненето на болен и на здрав, защото органите са в различна степен увредени и смилат или асимилират храната по - бавно и трудно.
   Изберете своите уреди, които използвате в кухнята според нуждите си.Чрез Интернет могат да се намерят много сайтове, в които се предлагат най - различни уреди и пособия за кухненски цели.Поръчката става бързо и лесно, доставката обикновено е до 24 часа.Така съм си поръчвала уреди и аз, но предварително съм търсила подробна информация за закупения от мен уред.
  

Няма коментари:

Публикуване на коментар