КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 18 януари 2015 г.

Задушени печени картофи по селски / Stewed potatoes roasted rustic /



   
     Тази старинна рецепта за приготвяне на печени картофи я знам от прабаба ми.В недалечното минало през зимата хората са използвали за отопление печки с дърва.На тези печки направо отгоре са били изпичани обърнати баници и картофи, печен лук без да е необходимо използване на фурната.Картофите хем леко се задушават, хем се изпичат и могат да се консумират с обелката.
  За приготвяне на картофи по тази рецепта е необходимо да се подберат картофи с по - тънка ципа, по - дребни и от сорт, който бързо се разварява / не остават твърди след варене или печене /.Аз използвах домашни червени картофи, които са с много тънка обелка и много бързо се разваряват и изпичат.Картофите трябва добре да се измият с четка и да се поставят отгоре  на печката с дърва, но не на много силен огън.Върху картофите  се поставя  по - стара емайлирана купичка.Пекат се така като периодично се обръщат, за да се изпекат от всички страни.Трябва много добре да омекнат.Могат без да се белят да се нарежат и овкусят с подправки по избор, хималайска сол, лимонов сок и зехтин.Но при желание могат да се консумират и след обелване - напълно или частично.Стават много вкусни и бързо се приготвят.
  Хората, които не разполагат с печка на дърва могат да изпробват печене направо на котлон - обикновен или индукционен - на по - слаба степен.Аз съм ги приготвяла само на печка с дърва.
     Да ви е сладко !








Няма коментари:

Публикуване на коментар