КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 26 януари 2016 г.

Платеки - старинно ястие от Добруджа / Plateki - antique dish of Dobrudzha /






  Зимата е сезонът, в който разполагаме с повече свободно време през почивните дни.Снегът е натрупал и навън е доста студено.Ако живеете на село или дори в града и разполагате с домашна печка на дърва направете си това старинно добруджанско ястие.Преди години, когато баба ми беше жива правеше много платеки  още през късната есен - по около 100 парчета, връзваше платеките в памучна кърпа или кърпа от американ и ги държеше на студено.През цялата зима  за закуска или вечеря, та дори и за обяд разполагахме с бързо ястие - платеки със сирене.Много, много са вкусни, особено когато се задушат и се консумират топли с малко краве масло отгоре.
 Сестра ми Мирослава и нейният съпруг Атанас ще ви покажат днес как се приготвят платеките.Макар, че снимките не са от най - добрите, обстановката е селска и ние днес не сме толкова големи майстори на тези тестени изделия , както навремето беше баба ми мисля, че си струва да се опитат.За да не се забравят тези традиционни и вкусни изделия от близкото ни минало.
    Платеките представляват наточени на ръка / с точилка / листи за баница, които се наръсват със сухо сирене и се сгъват като квадрат.Изпичат се на печка на дърва, но на умерен, не на силен огън, така,че леко да се изприщят.Тестото е постно, без мая, замесва се само от брашно, вода и сол.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  :
Количеството на брашното зависи от броят на платеките, които желаете да приготвите.
1 кг. хубаво брашно за разточване на тънки кори за баница
хладка вода
1 с.л. сол
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 пак. царевично нишесте / служи за замесване и за разточване на корите /
сухо сирене
  Брашното най - напред се пресява 2 - 3 пъти през сито.Целта е да поеме въздух и после по - лесно да се разточат корите.Прави се кладенче и се слага солта, олиото, 2 - 3 с.л. нишесте и оцетът.Нишестето и оцетът служат за по - лесно и по - бързо разточване на тънки кори, които не се късат.Добавя се постепенно вода докато замесим хубаво, гладко и еластично тесто.Правят се топки с големина на топка за тенис, поръсват се с брашно и се оставят покрити с памучна кърпа да починат на стайна температура за 20 - 30 минути.
От всяка топка, наръсена с малко нишесте се разточва тънка кора за баница.Наръсва се с натрошено сирене и се сгъва като плик като краищата се притискат.Най - напред след като се наръси сиренето листа се сгъва от вън навътре / двете срещуположни страни / до средата.Притиска се с пръсти.След това се сгъват навътре другите две срещуположни страни, така,че получаваме плик.Тези пликове печем направо отгоре на печката на дърва.На умерен до слаб огън, докато се изприщят.Така правим платеки / пликове / колкото желаем.Когато изстинат ги слагаме една върху друга в памучна кърпа, завързваме ги и прибираме на хладно.
Начин на приготвяне на платеките :
Когато решим да консумираме платеки вземаме определеният брой - 2 или 3.Поставяме тенджера с вода на котлона да заври с щипка сол и няколко капки олио.Вземаме 1 платека, начупваме я на 2 или 3 парчета и пускаме във водата.Трябва да се попари и да омекне.Това става за 1 - 2 минути максимум.Изваждаме платеката с решетъчна лъжица.Редим платеките в тавичка.Ръсим отгоре с натрошено сирене, по желание слагаме и бучки краве масло.Така можем да подредим платеките на един или на 2 реда.Заливаме ги с малко от водата, в която сме ги попарвали.Завиваме с хартия и кърпа , за да се задушат.Когато престоят 10 - 15 минути са добре задушени, леко топли и перфектни за консумация.
          Приятен апетит !


















11 коментара:

  1. Ели, за пръв път чувам за това ястие. Изглежда интересно! Баба ми едно време печеше корите за баница на печката с дърва. Ставаше много вкусно! А сестра ти е късметлийка, с такъв помощник в кухнята! Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди,
      сигурна съм,че много хора въобще не са чували за такова ястие - закуска.Баба ми навремето правеше много платеки, но и аз не съм виждала , нито чувала някъде да се правят точно по този начин.Попарват се и се ръсят със сирене и са много вкусни.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Лени, и аз не съм чувала до сега за тази вкусотия, но с голям интерес прочетох всичко и се пренесох в описанието ти. Благодаря, че сподели с нас! Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. такива "кори" са се правели и по нашия край, преди години опитах нещо като баница - наложени кори със сирене и масло, още си спомням вкуса :) може би нещо подобно на това, което ти описваш.
    Благодаря, че сподели, Ели!

    ОтговорИзтриване
  4. Аз съм от Добруджа, а дори не съм чувала за такова нещо:) Но...човек се учи, докатое жив:)Чудесно и несъмнено вкусно!

    ОтговорИзтриване
  5. Момичета,
    знам, повечето от вас не са чували за такива платеки.И аз съм казвала на много хора за тях, а те не знаят, не са виждали някъде да ги правят.Баба ми знаеше куп такива вкусотии, а аз реших да ги публикувам, че ще се забравят.Няма вече от къде да се научи такова нещо.Но ние всяка година ги правим, много вкусни са.Освен това като си направи човек определеният брой платеки, после е лесно.Само ги попарва и има бърза закуска или вечеря.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Много мила публикация, Ели, стопли ме, нищо че двете снимки са на леда:). Стана ми едно такова носталгично по отминалото детство, по село, близки, които вече ги няма...Помислих, че си ти на първата снимка и се зарадвах да те видя, но нищо - със сестричката ти наверно си приличате. И зет ти така е грейнал, дано се разбирате и помагате едни на други. А тези платеки са прекрасни направо, както ги описваш, не съм опитвала, но ми се прииска. Какво имаш предвид под "сухо сирене"? Благодаря, че сподели тази рецепта, права си, че се забравят, ако няма кой да ги съхрани за следващите поколения. Понякога сред модерните продукти и ястия липсва нещо така простичко, но очарователно, даряващо уют.

    ОтговорИзтриване
  7. Веси,
    много мил коментар.Много бих искала да се запозная със всички , които списват кулинарни блогове.Интересни хора са.Наистина простичките неща липсват, а много старинни ястия ще се забравят ако няма кой да ги съхрани.
    Навремето правехме домашно сирене, което съхранявахме в саламура.А за платеки и баници винаги изваждахме сиренето от саламурата, да престои на стайна температура 1 - 2 дни.Да не е толкова влажно.За да станат тестените изделия много вкусни сиренето не трябва да е меко и влажно, а твърдо и по - сухо.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  8. И аз благодаря за обяснението!
    Дано някога живота ни срещне и на живо, знае ли човек.

    ОтговорИзтриване
  9. Ееех къде ме върна с тези платеки...
    Баба ми правеше такива когато и гостувах на село.Наричаше ги също и кръстачки.
    Само финала беше различен.
    Слагаше тава на печката, в нея запържваше червен пипер в свинска мас и после добавяше достатъчно вода. След това в тази смес ги потапяше както казваш и ти.
    Много, много вкусно.
    Все се каня и аз някой ден да направя
    Благодаря ти за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте,
    Аз описах начина на приготвяне на моята баба.Сигурно в други краища на България ги правят по различен начин.Но не съм виждала изобщо някъде да се правят.Стават много вкусни и е удобно да се приготвят предварително.Могат да се консумират през цялата зима.Обикновено есен ги приготвяхме, съхраняват се в студена стая завити в памучна кърпа.Така могат да траят през целия сезон, защото са запечени и сухи.Могат да се направят и без сирене вътре.Сиренето да се добави чак преди приготвянето им когато се нареждат в плато или тава.
    Поздрави, бъдете здрава !

    ОтговорИзтриване