Рецептата за тези лесни и много вкусни сармички с лозови листа прочетох в една стара готварска книга, останала още от баба ми.Рецептата е перфектна като вкус, малко по - различна като продукти, но може да се опита дори не само през зимата, но и през пролетта .
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 буркан лозови листа
сок от 2 лимона
1 голяма или 2 по - малки връзки зелен лук
5 - 6 глави кромид лук
1 с.л. равна хималайска сол
1 - 1 1/2 ч.ч. ориз
1 връзка магданоз
1 връзка копър
1 - 2 с.л. сух джоджен или няколко стръка пресен
растителна мазнина
Аз използвах домашни лозови листа, които не са топлинно обработвани, затова предварително ги попарих за 6 - 10 минути във вряща вода.
Нарежете зеленият лук, магданоза и копъра на ситно в купа.Обелете кромид лука и попарете главите докато леко омекнат.Нарежете на ситно и добавете към копъра и магданоза.Всички видове лук и зеленина задушете леко в мазнина и малко вода.Добавете и ориза, солта и 2 - 3 каф.чашки гореща вода.Задушавайте така докато оризът леко набъбне.Свалете от огъня.
В 1 или 2 лозови листа започнете да свивате малки сармички, като ги подреждате в тенджера.Накрая след като завършите процеса на приготвяне на сармичките върху тях сложете чиния и залейте с вода докато ги покрие.Варете на тих огън около 1 1/2 - 2 часа.Накрая след като са почти готови добавете сокът от лимоните.
Да ви е сладко !
Само хубави неща съм чувала за тези симпатични лозови сърмички! Ели, прекрасни са! Хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеТеди,
Изтриванелозовите сармички се получават много вкусни, тези са със сок от лимони и пресен лук.Чудесни са.
Поздрави !
Прекрасна рецепта на най- любимата за мен храна, рецепта наследена от баба ми, бежанка от Беломорска Тракия. Там обаче са слагали саламурено сирене в плънката. Вкусът е божествен. Благодаря, чудесно изглежда, хубави дни ☺
ОтговорИзтриванеЗдраве Нина,
Изтриванеблагодаря ти за прекрасния коментар.Няма проблем да се добави и сирене, но варенето трябва да е по - кратко.А лозовите листа трябва предварително добре да се сварят, иначе остават твърди и жилави.
Поздрави !
обожавам ги, но когато някой ми ги направи;) не ми се получават пипкавите неща, явно съм твърде нервна натура;)
ОтговорИзтриванеМъхче,
Изтриваневярно е ,че изисква време направата на сармички.Аз затова предимно зимата ги правя, когато имам повече време.Има и специални машинки - за домашна употреба или за ресторанти.С такъв уред бързо и лесно всеки може да приготви сармички от лозови листа.
Поздрави !