КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 7 февруари 2022 г.

Постна яхния с праз и маслини / Lean stew with leeks and olives /

 




   Тази яхния не е непознато ястие.В миналото го правеха често по селата, защото е икономично с традиционни продукти.Днес обикновено зимата го приготвяме.Става вкусно поради сладникавия вкус на праз лука, а маслините му придават лека соленост и специфичен аромат.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

 4 големи стръка праз лук

2 - 3 глави кромид лук

100 - 150 грама маслини

олио

 чубрица - 1 равна с.л.

   Обелете и почистете кромид и праз лука.Нарежете на ситно праз лука, а кромида на по - едро.В 1 ч.ч. вода варете лука на умерен огън докато хубаво омекне и го пасирайте с пасатор.Добавете мазнината  и праз лука и продължете да задушавате продуктите.Когато праза поомекне добавете маслините и топла вода до средата на продуктите.Задушавайте сместа докато остане с малко сос, почти на мазнина. Накрая добавете чубрицата.Аз не добавих сол, защото маслините ми бяха достатъчно солени.

    Сервирайте яхнията топла или студена и да Ви е сладко !


















Няма коментари:

Публикуване на коментар