КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 5 септември 2018 г.

Румъния - Замъкът Пелеш, манастир Синая / Romania - Peles Castle, Sinaia Monastery /

    Замъкът Пелеш , Замъкът на Дракола и Манастирът на Синая са известни туристически дестинации в Румъния.За една кратка разходка в почивните дни можете да посетите тези места.Цените за нощувки са изгодни за българи, природата в околността е чудесна.Условията в местата за нощуване са прекрасни.В зависимост от предпочитанията може да се наеме вила с отделна кухня за приготвяне на храна.
  Въпреки,че районът е планински температурата беше висока - около 30 градуса, районът препълнен с туристи.


Интериор в стаите, в които отседнахме



ЗАМЪКЪТ   ПЕЛЕШ

    Разположен в района на Карпатите свързващ историческите обекти Трансилвания и Влахия  замъкът Пелеш е построен в стил неоренесанс между 1873 - 1914 г.Неречен е по името на протичащата наблизо планинска река.Намира се северозападно от гр.Синая на 124 км. от Букурещ.Комплексът се състои от 3 паметници - Замъкът Пелеш , Замъкът Пелешор и ловната хижа Фоишор.
    Румънският крал Карол І закупува през 1872 г.около 5.3 кв. км. земи за лов и строеж на лятна резиденция.Първите три архитектурни проекта на замъка копират други западно - европейски замъци и кралят ги отхвърля като прекалено скъпи и лишени от оригиналност.Тогава германският архитект Йохан Шулц представя проект , който се харесва на краля - неголям замък в алпийски стил, съчетаващ италианските традиции с естетиката на немския неоренесанс.В замъка се ражда престолонаследника Карол ІІ през 1893 г.През 1947 г. след принудителната абдикация на румънския крал Михай І комунистическото правителство конфискува цялата кралска собственост вкл. и замъка.Известно време замъкът е отворен за туристи, а през 1953 г.е обявен за музей.През 1975 - 1990 г.замъкът и прилежащата му територия са затворени за посещение.
    След 1989 г. замъците Пелеш и Пелишор наблизо отново са отворени за туристи.През 2006 г.собствеността върху замъка е върната на бившия крал Михай І.Скоро след това в резултат на преговори между краля и румънското правителство замъкът отново става национално достояние като исторически паметник и музей, като в замяна румънското правителство заплаща на кралския дом 30 милиона евро.От 2007 г. замъкът е собственост на румънското кралско семейство.













Пред замъка


Вътрешен двор на замъка

















МАНАСТИРЪТ  НА   СИНАЯ

   Манастирът на Синая е православен манастир в Румъния  построен през 1690 - 1695 г. от румънския благородник Михай Кантакузино след поклонническото му пътуване до манастира Света  Екатерина на Синайския полуостров и е назован по името на полуострова.Впоследствие градът, който възниква около манастира започва да се нарича Синая.
    При основаването на манастира са построени монашески корпус и църква / сега наречена Старата църква /.Манастирът е мъжки още от основаването му.Стенописите в старата църква са от 1695 г.До средата на 19 век. когато е построена новата църква тя е главен храм на манастира.Новата църква е построена през 1842 - 1846 г., а съвременния си вид придобива след реконструкции извършени в периода 1897 - 1903 г.В притвора на църквата са изобразени основателят на манастира Михай Кантакузино, ктиторът крал Карол І , неговата съпруга Елисавета с дъщеря им Мария, както и митрополит Йосиф , който през 1903 г.освещава църквата след нейното последно преустройство.




Манастирът - вход


 

Църквата към манастира

Дворна част




Вътрешна част на двора













Няколко кадри от църквата 










В публикацията са използвани материали от интернет

2 коментара:

  1. Отговори
    1. Веси,
      наистина тази част на Руминия е едно много красиво и достъпно за българи място.Цените за нощувки са изгодни за нас, има какво да се види и е в близост, не е далечно разстояние.
      Поздрави !

      Изтриване