Много често са ме питали как готвя просото и макар,че съм подарявала просо някои хора не го харесват и не знаят как да го приготвят.На практика всяка рецепта, която съдържа ориз или булгур може да се приготви с просо.Моята баба навремето използваше много булгура, но той наистина беше много вкусен за разлика от днешния.Киселото зеле редовно сме го правили с булгур.С булгур се приготвят и ястията със зеленина най - вече лапада.
Днес ще покажа как бурзо и лесно можете да си приготвите кисело зеле с просо / булгур, ориз /.Използвах последната малка кисела зелка, която имах.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 - 11/2 ч.ч. просо
1 малка кисела зелка
черевен пипер
чубрица
зехтин или олио
вода
сок от киселото зеле / зелева чорба /
Отделете листата на киселото зеле, измийте ги хубаво и ги нарежете на тънки ивички. Измийте просото.
В тенджера с дебело дъно започнете да редите на пластове - кисело зеле, просо, червен пипер, чубрица, зехтин.Така подреждайте пластовете зеле и просо и наръсвайте от подправките и зехтина.Когато всичко е готово залейте с вода и зелева чорба.Пропорцията на водата и зелевата чорба преценете сами според солеността на зелето. Аз обикновено използвам равни части вода и зелева чорба. Течността трябва да покрие продуктите.
Поставете на силен огън ястието да заври и намалете до минимум.При бавно къкрене просото ще поеме цялата течност.Когато ястието е готово го снемете от огъня.
Сервирайте топло или студено и да Ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар