КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

събота, 29 март 2025 г.

Веган " Дзадзики " с топки от качамак и салата от прясна коприва

 


       Салатата " Дзадзики " е национална гордост за Гърция.Популярна е също и в други страни на Балканите.Тя не е салата " Снежанка " както твърдят някои.Различава се по вкус, консистенция и подправки. Типична подправка за тази разядка е прясната мента, но се срещат варианти и с джоджен, копър и магданоз. Новите версии се приготвят с пресни моркови и кимион или прясно червено цвекло и копър.

   Гарнирах салатата с топки от качамак, които напълних с кисела краставичка.Добавих салата от прясна коприва с орехи и смлени семена.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

ЗА ДЗАДЗИКИ :

200 грама сурово кашу

сок от 2 лимона

50 - 60 мл. вода

2 с.л. зехтин

1 с.л. оцет

2 скилидки чесън

1 голяма краставица

1 щипка сушен джоджен

няколко стръка прясна мента

     За качамака :

1 ч.ч. царевичен грис

3 ч.ч. вода

сол на вкус

2 кисели краставички

За гарниране : 2 с.л. хранителна мая, 1 с.л. с връх смлян шам - фъстък ; 1 - 2 кисели краставички / кръгчета / за гарниране на порцията ;

За салатата от коприва :

1 купа малки връхчета прясна коприва

смлени семена микс / ленено семе, сусам, тиквено семе, белен слънчоглед /

струйка зехтин

щипка сол

1 - 2 с.л. оцет

цели орехови ядки за украса

   Измийте добре копривата и я почистете и нарежете.Добавете всички продукти без орехите и разбъркайте.Украсете преди поднасяне с орехите.

       Варете качамака в тенджера с дебело дъно като поставите гриса и солта в студена вода.Загрявайте водата на умерен огън и бъркайте постоянно на умерен огън.Охладете леко.В стреч фолио поставяйте качамак, оформете топка.Вътре сложете парче кисела краставичка.Завийте топките със стреч фолио за да не изсъхват.Преди да поднесете поръсете всяка топка с хранителна мая и шам - фъстък.

   Накиснете кашуто във вода за 6 часа.Смелете в пасатор отцеденото от водата кашу заедно с лимоновия сок и 50 - 60 мл. вода.Оставете да престои сместа на топло 5 - 6 часа.

   Настържете краставицата на едро ренде добре измита без да я белите.Посолете леко и отцедете в тензух. Счукайте чесъна, нарежете ситно ментата. 

     Смесете всички продукти за Дзадзикито в купа и разбъркайте хубаво.

      В плато сервирайте топки от качамак, дзадзики и салата от коприва.

       Да Ви е сладко !





Няма коментари:

Публикуване на коментар