КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 31 август 2018 г.

Петопръстник / Five - wheeler /






   Петопръстникът / Potentilla reptans L. / се отнася към сем.Розоцветни.Известен е още със следните народни наименования - пълзящ очеболец, влачещ се очеболец.Това е тревисто многогодишно растениеКоренището е сравнително късо, многоглаво.Стъблото е тънко, дълго, пълзящо, неразклонено с изключение на първите 3 - 4 възела ; останалите се вкореняват.Листата са с 5, по - рядко със 7 венчелистчета, към горната си част назъбени, обикновено рядко окосмени.Цветовете са сравнително едри, единични, с 5 жълти венчелистчета, стоящи на единични дълги дръжки, до 25 мм. в диаметър.Плодът е сух.
   Среща се в Европейските старани, Русия, Средна Азия.У нас по влажни тревисти места, из доловете , долините и другаде в цялата страна.
Изкопават се коренищата от по - старите растения през есента, след узряването на семената.Веднага след изкопаването коренищата се прочистват от надземните части и пръстта и се измиват, след което се оставят да се отцедят.Сушат се на проветриво място или в сушилня при температура не по - висока от 55 градуса.Стръковете заедно с листата също се сушат и смилат.
   Петопръстникът действа затягащо, противовъзпалително, кръвоспиращо.Лекува възпаление на сливиците, на очите,укрепва венците, хемороиди.Лекува възпаления на стомаха и червата, диария.









2 коментара:

  1. Ели, чувала съм, че е незаменим за синузит, но не съм опитвала.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      не съм ползвала петопръстник за синузит.За синузит съм ползвала варена плитка от чесън с лайка.Това е много ефикасно когато се прави инхалация и се вдишват парите.А петопръстника може да се употреби като добавка към салати, сурови супи и ястия.
      Поздрави !

      Изтриване