КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 12 септември 2018 г.

Салата с листно зеле , стафиди и боровинки / Salad with leafy cabbage, raisins and blueberries /








   Това зеле по външен вид прилича на кейла, не съм сигурна дали не е някаква негова разновидност.Преди години съм засявала в градината ни кейл без да знам,че така се назовава.А днес също засявам различни видове листно зеле, които ползвам до падане на снега за салати.
    Това зале е лесно за отглеждане, трайно и лесно за бране.Засява се дори без да правим разсад направо на подготвеното за целта място.Едиственото, което се изисква при отглеждане е редовното и обилно поливане.Засях го без да правя лехи, израстнаха много зелеви стъбла, от които сега бера много зелеви листа.Зелето се напада както и обикновеното бяло зеле от вредители, но не съм го третирала с препарати.Просто обрах повредените листа за да се образуват млади и нежни листа без повреда.Ако имате този проблем и зелето обилно е нападнато от вредители пръскайте с горчиви треви - накиснати за 24 часа във вода бял равнец, пелин и едра лайка / нелечебна /.След това когато ползвате листата ги измивайте обилно с вода.Моето зеле беше нападнато само тук там и не се наложи никакво пръскане.
    Това зеле е подходящо както за прясна консумация, така и за задушаване.Предложената тук салата може да се направи и със задушено зеле.Просто накъсайте на едри парченца листата с ръка и задушете в малко зехтин със склидка чесън.След като зелето е готово добавете боровинки, стафиди и по желание орехи.Преди поднасяне овкусете с лимонов сок или балсамов оцет.
    Предлагам Ви салата, която направих с това зеле в прясно състояние.Накъсайте или нарежете зелето на тънки ивички.Добавете към него стафиди, боровинки, по желание и орехи.Овкусете с балсамов оцет, зехтин или лимонов сок.Стафидите и боровинките придават лека сладникава нотка, но ако желаете добавете и малко мед и щипка сол.
          Да Ви е сладко !












2 коментара:

  1. Много хубава публикация! Иначе зелето ми прилича на т.нар. каволо неро (cavolo nero), което наистина е близко до кейла. Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Дени,
      радвам се,че тази публикация ти харесва.Това зеле както и кейла съм го засявала през годините, но не знам българският превод, наричам го по своему листно зеле.Но отглеждането му е много лесно, а обилно образува листа при добро поливане.
      Поздрави !

      Изтриване