КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 21 юли 2015 г.

Салата от зеленолистни с цветове от тиквичка / Salad with leafy green colors of zucchini /


    

      Всички диви и култивирани зеленолистни растения са подходящи за салата.А цветовете от тиквичка в суров вид са много вкусни и прекрасно ги допълват.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ ЗА САЛАТАТА : 
Няколко пресни цвята от тиквички, 2 - 3 домата, 1 краставица, няколко листа манголд с червена жилка в средата - рутард, 1 глава кромид лук, 10 - 15 листа киселец, няколко млади листа от живовляк, 10 стръка тученица,1/2 вр. магданоз ; за овкусяване - ябълков или балсамов оцет, хималайска сол и растително олио по избор - зехтин, шарлан, царевично или друго - на вкус.
  Всички зеленчуци се измиват, почистват и нарязват.Цветовете от тиквички също се измиват и нарязват.Всички продукти се поставят в купа, овкусяват се с дресинга и се разбъркват.Салатата се сервира веднага след приготвянето .
      Приятен апетит !






















 




Зеленчуци, печени на сач / Vegetables, baked on hot plate /



    От векове хората са приготвяли ястията си в глинени съдове на открит огън.Днес в България се предлагат много такива съдове - гювечета, керемиди, сачове, гювечи.В тези съдове ястието става вкусно, приготвя се лесно и е много здравословно.Ето един вариант за печене на зеленчуци на сач.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ : тиквички - измити, почистени, небелени - нарязани на шайби ; пресни , по - дребни картофи - нарязани на шайби ; стар кромид лук - нарязан на ивици ; зелен или жълт боб - нарязан на парченца ; моркови - по - млади, почистени и нарязани на шайби ; пресни пиперки - измити, почистени и нарязани на шайби ; хималайска сол на вкус - за овкусяване и растителна мазнина / за намазване на сача и овкусяване на заленчуците, след като са вече готови, лимонов сок - за овкусяване накрая /.
Зеленчуците се подготвят и поставят в отделни съдове, количеството им е според броя на порциите .По желание могат да се добавят и гъби или др. зеленчуци - патладжани, бамя или др.
Сачът се почиства и намазва с мазнина / дъното и стените /.Поставя се на мястото, където ще се приготвят зеленчуците / фурна, газов котлон, открит / незапален / огън /.Огънят се запалва и постепенно се увеличава така, че загряването на сача да стане постепенно, а не наведнъж.Иначе сачът ще се спука.
Най - напред се поставят по - твърдите зеленчуци - моркови, пиперки , боб и лук.Като поомекнат се добавят картофите и тиквичките - на пластове.Добавя се и малко гореща вода - 1 кафена или 1 чаена чаша и хималайска сол - на вкус.Всички продукти се покриват с алуминиево фолио, така ,че ястието да се задуши.Пече се на бавен огън.Когато е готово и продуктите са напълно омекнали , а водата - напълно извряла сачът се сваля върху решетка и се поставя внимателно върху поставката му.Ако е необходимо се овкусяват зеленчуците като се налива отгоре струйка мазнина и лимонов сок.
         Приятен апетит !

















Рулца от тиквички с плънка от амарант и просо / Rolls of zucchini stuffed with amaranth and milled /



    Просото и амарантът са вече добре познати в България.И двата вида зърна могат да се обработват топлинно и да се използват както ориза.Могат да се добавят в малки количества при приготвяне на ястия с ориз, булгур, елда.Беленото просо може да се намери на всички щандове за диетични храни в големите супермаркети, същото се отнася и за амаранта.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ ЗА ПРЕДЯСТИЕТО : млади тиквички - 3 - 4 броя, измити, почистени, нарязани на тънки ленти по дължина без да се белят, амарант - 1/2 каф. чашка, 1 каф. чашка просо, 4 каф. чашки вода, щипка хималайска сол, копър, чесън, зехтин, ябълков оцет - на вкус.
    Тиквичките се изпичат върху намазнен грил - тиган, без да се посоляват или омазняват с мазнина.С мазнина се намазва само тигана.
Отделно се приготвя плънката като за целта се сваряват просото и амаратна - след завиране на подсолената вода се поставят измити просото, амаранта, разбъркват се и огънят се намалява до минимум.След около 20 минути, когато поемат всичката вода са готови.Oвкусяват се на вкус със зехтин, счукан чесън , копър и ябълков оцет.Хубаво се разбъркват.С посочената плънка се приготвят рулцата.Вземат се 1 -2 тиквички, поставят се на дъска една до друга и се пълнят с 1 ч.л. плънка.Завиват се на рулца.Готовите рулца се подреждат в плато.
   Сервират се като предястие или гарнитура.
           Да ви е сладко !




Зрънца от амарант









Печени тиквички на грил - тиган / Grilled zucchini on grill - pan /



   Лятото е сезон, в който всички приготвяме ястия на скара или грил - тиган.Времето, макар и много горещо е подходящо за излети и приготвяне на различни ястия на барбекю.И макар, че ястията приготвени на скара не се считат за много здравословни, поради това, че при печенето мазнината прегаря считам, че когато се използва грил - тиган и печем по - кратко време ястието става вкусно и здравословно.
Ето едно предложение за печени тиквички на грил - тиган, които направих на салата.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :  млади тиквички, измити и почистени, без да се белят, нарязани на тънки ленти по дължина ; растителна мазнина, копър, ябълков оцет, чесън, хималайска сол - за овкусяване ; по желание може да се овкусят със соев сос, в този случай не се използва сол.
   Тиквичките се поставят върху загрят намазнен с мазнина тиган, без да се посоляват или мариноват предварително.Изпичат се от двете страни.След като са готови се нарязват и овкусяват.Сервират се като гарнитура или готова салата.
             Приятен апетит !







сряда, 15 юли 2015 г.

Салата с прясна бамя и манголд / Salad with fresh spinach and okra /


   Прясната бамя е чудесна за салати и т.к. вече може да се намери по пазарите ето едно предложение за използването и.Манголдът с червена жилка в средата на листата, който има латинското название Rutard е набран от нашата градина.Но листата са по - дребни, защото растенията са все още много млади.Когато редовно се полива манголда образува много големи и крехки листа, които са много вкусни.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ  ЗА  САЛАТАТА : млади листа от манголд, домати, краставици, бамя,  1 стрък пресен лук, зехтин, ябълков оцет и хималайска сол в количества според броя на порциите.
  Всички зеленчуци се измиват, почистват и нарязват.Овкусяват се с дресинга и салатата е готова.Поднася се веднага след приготвянето и.
       Приятен апетит !






















Печени пресни картофи и тиквички с ароматен билково - лавандулов сос / Roasted new potatoes and courgettes with aromatic herb - lavender sauce /



    Започнахме да прибираме вече обилна реколта от пресни картофи и тиквички от градината ни в близко край града село.Картофите, които са пресни винаги приготвям без да ги беля, тиквичките също.Избирам винаги по - малки тиквички, които почиствам като изрязвам двата  им края.Картофите измивам добре и нарязвам като за пържене.Тиквичките нарязах на едри кубчета.Количествата както на картофите, така и на тиквичките са произволни.
  Поставете продуктите в тава, залейте с малко растителна мазнина - зехтин, шарлан или др. растително олио по избор и 1 кафена чашка вода, наръсете с хималайска сол и разбъркайте хубаво да се овкусят продуктите.Върху тавата поставете фолио.Запечете във фурната до омекване на продуктите - около 40 минути на 200 градуса.Водата трябва да изври напълно, а за да се запекат добре продуктите махнете фолиото 10 минути преди да извадите от фурната.
Отделно пригответе билков сос - използвах пресни билки засяти в саксия - лимонова трева, лук - резанец  и майорана и няколко стръкчета лавандулов цвят от градината.Нарежете пресните билки на ситно, сложете ги в пасатора и ги смелете като добавите 4 - 5 с.л. ябълков оцет или сок от 1 лимон.
  С този билков сос поръсете картофите отгоре и да ви е сладко !