През по - студените есенно - зимни дни у дома често печем зеленчуци.Използвам за тази цел различни кореноплодни, както и зелеви зеленчуци - карфиол, броколи, различни видове зеле.
В този случай използвах обикновени и сладки картофи - батати, кромид лук и червени пиперки.Реших да направя цитрусова заливка от сок на лимони и портокал, с която залях зеленчуците преди поднасяне.Сумакът успешно се вписа като подправка тук с леко киселичкия си, интересен вкус.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
жълти и червени картофи
кромид лук
батати / сладки картофи /
червени пиперки
растителна мазнина / използвах царевично олио /
сок от 2 лимона
сок от 1 портокал
сумак - за наръсване на всяка порция преди поднасяне
хималайска сол - на вкус
1 ч.ч. вода
Количествата на всички зеленчуци са според броя на порциите.Сладките и обикновените картофи се измиват много добре с четка.Моите картофи са домашни и червените са с много тънка обелка, дори и да не са пресни.Бататите също се измиват с четка.Всички картофи се почистват добре от загнили и повредени части.Лукът се обелва и измива, червените пиперки се почистват от семената и нарязват на тънки ивички.
Всички зеленчуци се поставят в тава, посоляват се на вкус и се заливат с водата.Пекат се под фолио във фурната и когато омекнат фолиото се сваля, добавя се мазнината и леко се запичат на горен реотан.
При сервирането всяка порция се залива с портокалов и лимонов сок и се наръсва със сумак.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар