Този вид ориз направих като гарнитура, обичаме много лимони и техният сок и кора реших да вложа при приготовлението на ароматен и вкусен ориз Жасмин.Лимонът , както и лаймът могат с успех да ароманизират не само сладкиши, но и гарнитури или ястия.
Оризът може да бъде приготвен по различен начин когато се използва за гарнитура.Аз често използвам варене в много вода за около 15 - 20 минути.Отцеждам през цедка и е готов за последващо използване и ароматизиране.Към него могат да се добавят предварително сварени на пара или задушени зеленчуци, гъби, сирена или подправки.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 ч.ч. / 250 гр. / ориз Жасмин или друг по избор
2 литра вода
зехтин
хималайска сол
сок и кора от 3 лимона / използвах по - дребни /
Оризът се измива много добре в няколко води и се поставя във водата когато заври , не се посолява.Вари се след завирането на тих огън.След 15 - 20 минути се проверява, ако е добре омекнал водата се отцежда през цедка и оризът се поставя в голяма купа.Към него се добавят кората от лимоните, солта, зехтина и лимоновия сок.Разбърква се внимателно с леки движения така,че да се овкуси добре и да остане с цели зърна.
Така приготвен оризът е чудесна гарнитура към различни по вид ястия.
Много апетитен ориз, Ели! Харесвам жасминов ориз, много е вкусен. Не съм приготвяла по този начин, но съм сигурна, че ще ми хареса ;) Спокоен и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеТеди,
Изтриванелимоновият аромат на този ориз е много приятен и може чудесно да допълва различни по вид ястия.
Поздрави !