Тези сарми са чудесни за всички любители на постната храна.Използвах сушени гъби шийтаке, ориз и булгур в равни количества.Тази комбинация е вкусна и много лесна за приготвяне.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 кисела зелка
4 големи глави кромид лук
ароматични корени от фризер / целина, пащърнак, моркови, магданоз / - 1/2 ч.ч.
1 ч.ч. ориз / използвах Балдо /
1 ч.ч. булгур / използвах турски /
30 грама сушени гъби шийтаке
1 ч.л. гръцки бял риган
1 ч.л. сол
1 ч.л. чубрица
равни количества вода и зелев сок
растителна мазнина по избор
Измийте най - напред ориза и булгура в няколко води докато хубаво се отмие нишестето.Залейте сушените гъби с топла вода докато ги покрие.Нарежете на ситно лука и го задушете в растителна мазнина и малко вода.Добавете ароматните корени и продължете задушаването 5-7 минути.Добавете гъбите, но запазете водата , в която са били накиснати.Задушавайте така 5 минути, накрая добавете ориза и булгура.Разбъркайте няколко пъти и добавете 1 ч.ч. вода.Разбъркайте, добавете сол и подправки.Оставете така на слаб огън докато ориза и булгура набъбнат леко.
Леко охладената плънка подгответе за завиване на големи сарми.
Киселата зелка отцедете от сока, накъсайте листата и изтънете средната жилка.С 1 - 2 с.л. плънка свийте сарми.
На дъното на тавичка или глинен съд подредете големи зелеви листа.Отгоре поставете нарязано кисело зеле / от малките листа на зелката /.Започнете подреждането на сармите една до друга, но не много плътно.Залейте с малко мазнина и равни количества вода и зелев сок.Запечете във фурната на 200 градуса.Два - три пъти се налага да се долива топла вода и зелев сок докато зелето добре омекне.Накрая сармите се запичат само отгоре.
Приятен апетит !
Леко охладената плънка подгответе за завиване на големи сарми.
Киселата зелка отцедете от сока, накъсайте листата и изтънете средната жилка.С 1 - 2 с.л. плънка свийте сарми.
На дъното на тавичка или глинен съд подредете големи зелеви листа.Отгоре поставете нарязано кисело зеле / от малките листа на зелката /.Започнете подреждането на сармите една до друга, но не много плътно.Залейте с малко мазнина и равни количества вода и зелев сок.Запечете във фурната на 200 градуса.Два - три пъти се налага да се долива топла вода и зелев сок докато зелето добре омекне.Накрая сармите се запичат само отгоре.
Приятен апетит !
Сушени гъби шийтаке |
Страхотни сармички, представям си колко са вкусни!
ОтговорИзтриванеВеси,
Изтриванезелевите постни сармички са чудесни когато се комбинират равни части ориз и булгур.А сушените гъби просто допълват вкусовете.
Поздрави и усмивки !
Много вкусни сармички, Ели! Обичам, когато в ястие има ориз и булгур, а никога не съм го приложила.Гъбите шийтаке пък са толкова ароматни. Непременно ще си ги приготвя!Хубав, вкусен и топъл ден!
ОтговорИзтриванеТеди,
Изтриванеза разлика от теб аз много рядко правя само ориз.Обикновено винаги го смесвам с булгур, просо, елда, белен ечемик , киноа в различни съотношения.А гъбите шийтаке наистина придават прекрасен аромат на ястието.
Поздрави и усмивки !
Непременно ще опитам,Ели! Хубав и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеТеди,
Изтриванепробвай ги, стават много вкусни постни сарми.
Поздрави !
Разкошни сармички! Никога не съм добавяла булгур, но твоите ме спечелиха и следващите ще са такива. Много са апетитни! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти сърдечно за коментара Радост.Моята баба навремето много използваше булгур.Тя ме научи да използвам булгура дори вместо ориз.Но аз обикновено ги смесвам в различно съотношение и така става много вкусно ястие.
ИзтриванеПоздрави и усмивки !