КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 16 октомври 2019 г.

Суров крем от кивано и банан / Raw kiwi and banana cream /




   Миналата година получих като подарък едно кивано.От него отделих семките и тази година го засяхме.Получихме богата реколта при добро поливане.Киваното се отглежда по същия начин както и краставиците.Приготвя се разсад като семките се засяват по 2 - 3 в кофички от кисело мляко.Всяка кофичка при топло време се засява подобно на краставиците.Киваното е лиана т.е. необходими са подпорки където да се прихващат растенията.
   Плодът когато е готов за бране трябва да е жълт или леко жълт на цвят.В зелено състояние цветът на плода е тъмно зелен подобен на цвета на кожата на жаба.Плодовете узряват през септември - октомври и са готови за консумация.
  Съхраняват се откъснати с дръжките в хладно помещение.Подходящи са за плодови салати и кремове както и зеленчукови салати.Вкусът на киваното наподобява смес от киви и краставица.





НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

10 броя кивано
6 банана

   Обелете бананите и ги нарежете на парчета.Смелете ги в блендер с малко вода - 150 мл. до гъст крем.Срежете киваното на две части по дължина и внимателно изгребвайте сърцевината с лъжичка.Първоначално месестата част се изгребва лесно, а след това е необходим натиск за да се отдели желето със семките от влакнестата част.
     Семките се отделят трудно от желиращата подобна на киви зелена част на плода.Това става с помощта на цедка и леко претриване на желето.Ако не желаете да консумирате семките трябва да ги отделите предварително преди смесване с бананите.
   След като отделите цялото желе със семките можете да смесите с бананите докато получите приятен на вкус крем.За допълнителна сладост по желание може да се добавят няколко фурми, шепа стафиди, кленов сироп или мед.
          Приятен апетит !
















2 коментара:

  1. Хм, май не съм опитвала този плод. А ти ме изуми, че си го отгледала, даже. регръдка, Елена!

    ОтговорИзтриване
  2. Веси,
    миналата година получих едно кивано като подарък.А тази година получихме изобилна реколта.Много семки съдържа, но иначе месото е свежо като на кивито.Лично на мен ми харесва когато се съчетае и с други плодове.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване