Направих този хумос с тахан от тиквени семки без да спазвам някаква рецепта.Използвах налични продукти, които замерих за точност на рецептата.Вместо сусамов добавих тахан от тиквени семки.Съчетах зеления цвят с броколи.Получи се чудесен на вид и цват, както и на вкус хумос.Ето и рецептата :
300 грама варен , отцеден нахут
100 грама тахан от тиквени семки
1 глава броколи със стъблото / 500 грама /
2 - 3 с.л. зехтин
вода от варенето на нахута около 200 - 250 мл.
сол на вкус
сок от 1 лимон
За гарниране : смлян кимион, пушен червен пипер, зехтин
Сварете предварително нахута в тенджера под налягане.Аз си го варя сама, рядко използвам консерва.Предпочитам сух нахут, който заливам с вода за 12 часа докато увеличи обема си.След това го варя 50 - 60 минути в тенджера под налягане.Засичам времето след като вентила започне да изпуска пара.След като изстине го отцеждам и използвам за хумос.
Броколите накъсайте на розички, измийте и бланширайте за 5 минути след кипване на водата.След това веднага изваждам цветчетата, а нарязаното стъбло оставям да изстине във водата.
Поставете всички продукти за хумоса в блендер и пасирайте до гладкост.Сервирайте хумоса охладен гарниран със зехтина и подправките.Да Ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар