КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 17 май 2015 г.

Салата с пресни тиквички, чери домати, орехи и кълнове от сминдух / Salad with fresh zucchini, cherry tomatoes, walnuts and sprouts of fenugreek /



       Предлагам на вашето внимание една вкусна салата от пресни тиквички.Технологията на приготвяне научих, когато работих в един хотел - студена кухня, а добавките са моя идея  и изпълнение.
Пресните тиквички, особено когато са малки, с неоформени още семена са чудесни за салати.Но те могат да се нарежат в по - голям съд, да се залеят с вода и малко сол и да се оставят така за 2 -3 дни.Когато времето е много топло през лятото се съхраняват в хладилник.Така те омекват, може леко да ферментират, когато се държат на топло, на стайна температура и стават много вкусни.Тази салата от пресни тиквички много се поръчваше в хотела и ставаше чудесна на вкус.
НЕОБХОДИМИ   ПРОДУКТИ  ЗА САЛАТАТА : 2 - 3 малки тиквички, 1 - 2 с.л. кълнове от сминдух, 6 - 7 чери доматчета, орехи - 2 - 3 с.л. нарязани по - едро, 1 - 2 с.л. балсамов оцет, струйка зехтин, хималайска сол - на вкус, по желание маслини.
Измийте и почистете тиквичките, ако кората им не е наранена не ги белете.Започнете да режете тънки ленти с белачка за зеленчуци или ренде Вьорнер.Можете да ги нареже също на тънки кръгчета.Измийте отново тиквичките, поставете ги в по - голяма купа, добавете 2 - 3 щипки сол и разбъркайте.Залейте ги с вода, докато ги покрие.Оставете така на стайна температура за 2 - 3 дни.
След това отцедете тиквичките в гевгир, поставете ги в салатиера, добавете нарязаните чери домати, кълновете от сминдух, орехите, маслините, щипка хималайска сол, зехтин, балсамов оцет - на вкус.Разбъркайте всичко и сервирайте веднага.
    Да ви е сладко !





Тиквичките, отцедени от водата и солта след два дни










4 коментара:

  1. Чудесна идея! Скоро не съм правила салата от тиквички, а ферментирали са много полезни! Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Теди,
    салатата става много вкусна - с пресни, леко киселички тиквички.Когато е топло за 1 - 2 дни леко ферментират.Но не трябва да са много кисели, много вкусна салата става с малки, необразували семена тиквички.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Една голяма свежест си сервирала в тази купа !Прелест. поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,
      благодаря ти сърдечно за коментара.Салатата става много вкусна и може да се прави почти през цялата година.
      Поздрави и лека седмица !

      Изтриване