Тези царевични питки изпробвах прочитайки рецептата в книгата на Владимир Мутаров
" Стани столетник ".Получих вкусни питки, подобни на по - дебели палачинки.Така ги направих аз.Гарнирах ги с малко нарязан зелен чесън, чубрица, червен пипер и хималайска сол / в солен вариант / и с петмез от захарно цвекло / в сладък вариант /.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ПИТКИТЕ :
царевичен грис за качамак или царевично брашно - 300 - 350 грама / по рецепта 400 - 450 грама /
вода - 300 мл./ по рецепта 400 мл./ - аз добавих около 11/2 ч.ч. повече вода от предвиденото.
хималайска сол - 1 щипка
краве масло или друга растителна мазнина / за намазване след изпичане /
краве масло или друга растителна мазнина / за намазване след изпичане /
Брашното поставих в студена вода и бърках на умерен огън докато се сгъсти.Аз обаче сварих брашното като качамак.А после направих питките, когато качамакът се охлади - по - дебели от палачинки и запекох от двете страни на грил - тиган.
По рецепта брашното се вари до сгъстяване и когато изстине се правят питки, разточват се с точилка като при необходимост се добавя още малко царевично брашно за разточването.Пекат се в тефлонова тавичка на фурна - температура 180 - 200 градуса.
Питките могат да се направят като катми или малко по - дебели.Консумират се още докато са топли.Имах закупен от търговската мрежа петмез от захарно цвекло и гарнирах царевичните питки.Получиха се вкусни и засищащи питки без никакви набухватели.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар