КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 8 февруари 2016 г.

Царевични питки без набухватели / Tortillas without baking /






     Тези царевични питки изпробвах прочитайки рецептата в книгата на Владимир Мутаров 
" Стани столетник ".Получих вкусни питки, подобни на по - дебели палачинки.Така ги направих аз.Гарнирах ги с малко нарязан зелен чесън, чубрица, червен пипер и хималайска сол / в солен вариант / и с петмез от захарно цвекло / в сладък вариант /.
      НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  ПИТКИТЕ :
царевичен грис за качамак или царевично брашно - 300 - 350 грама / по рецепта 400 - 450 грама / 
вода - 300 мл./ по рецепта 400 мл./ - аз добавих около 11/2 ч.ч. повече вода от предвиденото.
хималайска сол - 1 щипка
краве масло или друга растителна мазнина / за намазване след изпичане /
    Брашното поставих в студена вода и бърках на умерен огън докато се сгъсти.Аз обаче сварих брашното като качамак.А после направих питките, когато качамакът се охлади  - по - дебели от палачинки и запекох от двете страни на грил - тиган.
По рецепта брашното се вари до сгъстяване и когато изстине се правят питки, разточват се с точилка като при необходимост се добавя още малко царевично брашно за разточването.Пекат се в тефлонова тавичка на фурна - температура 180 - 200 градуса.
   Питките могат да се направят като катми или малко по - дебели.Консумират се още докато са топли.Имах закупен от търговската мрежа петмез от захарно цвекло и гарнирах царевичните питки.Получиха се вкусни и засищащи питки без никакви набухватели.
           Приятен апетит !












Няма коментари:

Публикуване на коментар