Пресни корени от куркума |
За куркумата няма да пиша подробна информация, защото има достатъчно такава в интернет и всеки, който се интересува може да намери това, което го интересува за тази подправка.Само с няколко думи ще кажа,че до сега не съм намирала пресни корени от куркума за подправяне на ястия.Куркумата обикновено е стрита на прах подправка, която има противопоказно действие само при болна жлъчка и трябва да се внимава много при нейното приложение в такива случаи.Пресните корени приличат много на тези на джинджифила с тази разлика,че са много по - дребни, имат жълт цвят и на вкус наподобяват пресен корен , но без особен аромат.
Куркумата заедно с джинджифила се употребява от много хора днес с цел подобряване на здравето, прочистване на организма, засилване на имунитета.
Използвах корен от куркума обработен на пара за подправяне на картофено пюре в комбинация с аспержи и бейби моркови.Получи се много бърза, ефектна и вкусна гарнитура.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 кг. пресни картофи
1 корен от пащърнак
4 - 5 зелени аспержи
бейби моркови - 10 - 15 бр.
пресен корен от куркума
хималайска сол
зехтин
лимонов сок или ябълков оцет за подправяне
Най - напред обелете и измийте пресните картофи и пащърнака.Нарежете ги на парчета и варете до готовност в подсолена вода и на умерен огън.В тенджерата, в която варите картофите сложете кошничка и в нея поставете измитите и почистени аспержи, коренът от куркума и бейби морковите.Варете всичко така под капак на умерен огън.Зеленчуците в кошничката се обработват от парата, която се отделя при варенето на картофите и пащърнака.
Щом картофите и пащърнака омекнат се отцеждат от водата и се пасират в ръчна преса.Водата от варенето се запазва и при нужда се добавя за разреждане на пюрето до необходимата консистенция.Полученото кореноплодно пюре се овкусявя със зехтин и лимонов сок или ябълков оцет.
Аспержите , куркумата и бейби морковите, които обработвате на пара трябва да останат леко твърди в средата.
Сервирайте пюрето гарнирано със зеленчуците така както на Вас ви харесва.Сервирах в 2 варианта.Преди поднасяне овкусете със струйка зехтин и да Ви е сладко !
Страхотни нови рецепти и гарнитури, Елена,
ОтговорИзтриванено определено съм впечатлена от пресния корен куркума - досега не съм виждала, освен на прах...
Благодаря ти за чудесните идеи и полезна информация, с която ни обогатяващ всеки път.
Сърдечни поздрави и хубави майски дни!
Дианка,
Изтриванеи аз до сега не бях срещала пресни корени от куркума.Сигурно са внасяни само за специализираните диетични магазини и ресторанти.Тези корени ги закупих от магазини СБА и в момента може би все още има.Пресният корен също оцветява ястията в жълто, но все пак има различен вкус пресният и стритият на прах корен.Пресните корени могат да се засяват както и корените на джинджифила.
Поздрави !
Здравейте-от къде се снабдихте с пресните корени куркума ?
ОтговорИзтриванеЗдравейте Анонимен,
Изтриванепресни корени от куркума закупих на 06.05.2017 г. в магазини СБА.Проверете сигурно все още има.Корените се намират на щандовете за плодове и зеленчуци, там където са изложени и корените от джинджифил.В много малки тарелки са опаковани корени от куркума , цената е 3.60 - 3.70 лв. за една тарелка.Аз засях част от корените.
Поздрави !
Боже, Ели, убиваш ме с тези идеи.:) Корен от куркума? Разби ме, да знаеш :) Изглежда супер!
ОтговорИзтриванеТраянче,
Изтриванезнаех за корените от куркума, но не можех да намеря и закупя.Затова ги представям когато ги намерих.Пресните корени в сравнение със сухата подправка , която познаваме като че ли са по - вкусни.
Поздрави !
Ели, както винаги си пълна с изненади!Обожавам да се отбивам при теб!Всеки път е приключение! Корени от куркума- нова изненада за мен!Все научавам по нещо ново от теб! Хиляди благодарности!Поздрави!
ОтговорИзтриванеНати,
Изтриванеднес се внасят толкова разнообразни храни и подправки.Човек просто трябва да търси информация за тях, да ги изпробва и разнообразява менюто.В специализираните ресторанти се използват някои от тези храни, подправки също.Радвам се,че нещичко от моя блог ти харесва.
Поздрави и лек и успешен ден !
Ели, "нещо" е слаба дума!Всъщност харесвам много неща от блога ти.И научих много от теб.Още веднъж благодаря!Усмихнат ден!
ИзтриванеНати,
Изтриванеблагодаря от сърце !Поздрави !
Откъде ги намираш тези продукти?! Покрай теб и рецептите ти се запознах с какви ли не зеленчуци и плодове:). Супер е разядката-гарнитура, дори и за филийка е чудесна. Поздрави, Ели!
ОтговорИзтриванеКате,
Изтриванеи аз от твоя блог обогатявам непрекъснато познанията си както в кулинарията, така и за твоите незабравими пътешествия на чудесни места.
Коренът от куркума надявам се вече може да се намери в хранителните вериги.Чудесен е пресен.
Поздрави !
Ели, това направо ме разби. За първи път виждам корен от куркума, но сега ако попадна на него ще знам как да го оплзотворя. Благодаря ти за разнообразието, което внасяш в блогпространството. Истинско приключение е да се посети твоето местенце. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеТанче,
Изтриванекорен от куркума намирам за първи път, явно и него както и джинджифила го внасят вече.Но куркумата в прясно състояние е по - различна от подправката.Просто си е един корен с жълт цвят и неутрален вкус.
Поздрави !
Интересно, е аз не съм виждала пресен корен куркума, имам наблизо СБА, ама дали щях да забележа, откривател голям си ти:)
ОтговорИзтриванеВеси,
Изтриванеще пробвам да направя марината с този пресен корен.Сигурна съм, че в комбинация с други продукти ще се получи чудесен сос за овкусяване на ястия.
Поздрави !