Тази рецепта за боб - чорба видях в едно предаване за гръцка национална кухня.Оригиналът на рецептата е с листа от манголд.Но може да се използва всяка друга зеленина, която е крехка и прясна - листа от червено цвекло, листа от спанак, листа от маруля или от други листни растения.Боб чорбата се приготвя по класическия начин.Аз използвам при приготвянето кореноплодни зеленчуци.
Ето и продуктите : 1 купичка измит и накиснат за 12 часа бял фасул, 5 купички вода, 1 връзка листа от манголд или червено цвекло, 1 равна с.л. сол, кореноплодни зеленчуци - морков, целина, пащърнак, корен магданоз / аз използвам зеленчуци от фризер / , пресни или сушени подправки - риган, босилек, джоджен, майорана, чубрица, сминдух, червен пипер, балканска чубрица / по избор /, 1 глава кромид лук.
Най - напред измийте и накиснете фасула за 12 часа във вода.След това поставете фасула в тенжера и го залейте с вода докато го покрие.След като заври и поври 5 - 6 минути изхвърлете водата и залейте с 5 купички студена вода.Добавете ситно нарязания лук, кореноплодните зеленчуци и варете след завирането на тих огън.Когато фасулът почти омекне добавете солта.Разбъркайте. След като сварите добре ястието свалете тенджерата от огъня и добавете сушените подправки и нарязаната на лентички зеленина.По желание добавете към всяка порция струйка мазнина или сервирайте така.
Приятен апетит !
Това ще да е много, много вкусно! Обичам боб (в нашия край му казваме фасул), но от известно време ми създава проблеми със стомаха (или може би червата). Та избягвам, за съжаление... Но ще се насладя на вкусните ти снимки, Ели!
ОтговорИзтриванеПрегръдки! :)
Гери,
ОтговорИзтриванеи при мен зрелият фасул предизвиква проблеми.Не го използвам нито топлинно - обработен, нито за кълнове.Но боб - мунг, боб - мот и нахута са по - леки за усвояване и не предизвикват проблеми.Те могат да се използват за същата рецепта.Но у дома се употребява за готвене домашно произведен бял фасул, който е с много тънка ципа, когато се свари.Обича го цялото семейство.
Слънчеви поздрави и леки почивни дни !
Купувам всякакви зелении от хората от близките села, които идват в събота на нашия пазар и определено ще сготвя такава чорба :) благодаря за идеята, Ели!
ОтговорИзтриванеЗори,
Изтриванеможеш да изпробваш рецептата, ще ти хареса и с друга, подходяща за твоя вкус зеленина.
Поздрави !
Обичам боб чорба, а твоята Ели е толкова свежа и неустоима. Придърпвам си една купичка. Лека и приятна вечер!
ОтговорИзтриванеТеди,
Изтриваневкусна става чорбата, приготвена по този начин.Зеленината много добре подхожда на бобовите растения - могат да се използват и други бобови, също и леща.
Поздрави !
Отново много вкусно и изкушаващо предложение, Елена -
ОтговорИзтриванечудесна комбинация, много аромат и различни варианти.
Благодаря и поздрави за теб!
Благодаря ти Дианка.Тази рецепта е един гръцки вариант на боб - чорба.Но гръцката кухня също е много здравословна.
ИзтриванеПоздрави и на теб и спокойно лято !
Ели, непременно ще направя този боб, много ми допадна, с цвекловите листа;
ОтговорИзтриванеСамо че, никога не съм слагала в боб риган, босилек и майорана, и то в комбинация с чубрица и джоджен, не се ли "бият"? Аз слагам джоджен, целина, сминдух, чубрица, калоферче, девесил, чесън.
Веси,
Изтриванеизборът на подправките е различен според вкуса на всеки.Само черен пипер не използвам, а другите сушени подправки са и много добри билки.Така ,че всеки може да използва тази подправка, която му харесва.Едно ястие става различно с различен аромат когато се комбинират всеки път различни подправки.Така,че опитай, ще ти хареса !
Определено и на мен ми хареса Ели този бобец! В къщи си похапваме поне един път в седмицата, за неделя дори съм запланувала един шарен боб, и нямам търпение да опитам вкуса му!
ОтговорИзтриванеВили,
Изтриванепреди години, като дете си спомням,че хората консумираха много бобови храни и по - малко месо.В нашето семейство докато бяха живи баба ми и дядо ми се произвеждаше и консумираше много боб - различни сортове.Белтъците, съдържащи се в бобовите храни са много по - полезни от животинския белтък.
Поздрави !