КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 1 юни 2017 г.

Пресни печурки и шийтаке на тиган със соев сос и балсамов оцет / Fresh shiitake mushrooms and fried with soy sauce and balsamic vinegar /







    Тази година времето е влажно и много благодатно за бране на гъби.Не съм техен голям почитател, но ги приготвям за семейството ми, баща ми всяка пролет събира пресни полски печурки, които в изобиие има по нашия край.
   Реших да комбинирам прясната полска печурка с гъбата шийтаке, която вече с успех се отглежда  и в България и предлага в търговските вериги.Отглеждането на шийтаке не е трудно, тя е дървесна гъба, нейният мицел се залага в дървесина, запечатва се и редовното поливане благоприятства растежа на мицела.
   Гъбата шийтаке е японска гъба с нежна структура и здраво месо.Тя е вкусна и има впечатляващи здравословни свойства.Шийтаке / Lentinus  edodes / съдържа полизахарида лентитан , който подсилва имунната система чрез стимулиране функцията на Т - клетките.В гъбите шийтаке се съдържат 18 аминокиселини, 7 от които са незаменими / есенциални /.Те са богати на В - витамини , по - точно витамините В1 / тиамин /, В2 / рибофлавин / и В3 / ниацин /.Когато са изсушени на слънце, съдържат голямо количество витамин Д.Тяхната ефективност при лечението на рака е изследвана съвместно от Медицинския факултет на Университета в Койбе и института " Киноко " в Япония.
   Днес тази гъба се използва за лечение на различни заболявания, стимулиране на жизнеността, преодоляване на високото кръвно налягане и заболяванията на сърцето, понижаване нивото на холестерола, за изграждане устойчивост към заболявания и за лечение на вирусните инфекции.
   Гъбата се предлага и като добавка под формата на капсули, хапчета и екстракти.За готвене се предлага в търговските вериги прясна, както и сушена.Сушената се накисва във вода за 30 минути преди употреба.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
200 гр. прясна гъба шийтаке
250 - 300 гр. прясна полска печурка
мазнина за пържене
соев сос - 1 - 2 с.л. 
балсамов оцет - 1 - 2 с.л.
подправки по вкус - джоджен, девисил, магданоз

   Пресните гъби набрани от гората се почистват внимателно със суха кърпа или салфетка така,че да се отстранят всички остатъци от почва, сламки и нечистотии по тях.В ни
какъв случай не се мият !
Готовите за приготвяне гъби се нарязват на тънки филийки в купа.В тиган с дебело дъно / чугунен най - добре / се загрява растителна мазнина / мазнината трябва да покрие дъното /.Изсипват се гъбите и веднага няколко пъти се разбъркват.Пържат се на силен огън, без капак, когато поомекнат се добавят 1  - 2 с.л. соев сос и отново се разбъркват.Соевият сос е достатъчно солен и не използвах никаква сол.За около 10 - 15 минути гъбите са готови, накрая добавяме балсамовият оцет и разбъркваме.След като свалим от огъня по желание и вкус добавяме пресни или сушени подправки.Използвах пресен джоджен и  пресен лющян / девисил /.Гъбите могат да се овкусяват добре с чесън, риган, прясна мащерка или майорана.Подберете подправки според вашите предпочитания и вкус.
         Така приготвени гъбите са чудесна гарнитура, база за приготвяне на запеканки, салати и предястия.
      Приятен  апетит !



Пресни  гъби шийтаке




Няма коментари:

Публикуване на коментар