Лятото и есента са сезоните, в които изобилието на пресни плодове и зеленчуци е много голямо.Затова е необходимо да се възползваме от възможността да консумираме колкото се може по - голямо количество зеленчук или плод в пресен вид.Поради различни здравословни проблеми обаче не всеки може да употреби тези зарзавати пресни.Въпреки,че са подложени на термична обработка и голяма част от ензимите, витамините и ферментите се губят печените по различен начин зеленчуци придобиват сладък и приятен вкус и трябва да се приготвят непосредствено след брането от градината.Тези зеленчуци по вкус нямат нищо общо с консервираните.
Обичам да пека зеленчуците на жар, във фурна, на плоча, барбекю , в пергамент.В градски условия най - удобно е да печем зеленчуците на фурна.Начинът на нарязване на всеки зеленчук зависи от това по какъв начин ще се употреби гарнитурата след това.Всички зеленчуци се измиват, почистват и нарязват в различни форми според предпочитанията - на кръгчета, едри кубчета или лентички.Не използвам никаква сол за овкусяване преди печене , защото почти всички зеленчуци придобиват сладък вкус.Ако е необходимо овкусявам със сол дресинга , с който заливам зеленчуците след термичната обработка.
НЕОБХОДИМИ ЗЕЛЕНЧУЦИ ЗА ПЕЧЕНЕ :
патладжани / различни по вид /
пиперки - различни цветове
моркови
тиквички / различни по вид /
кромид лук / по желание /
домати / по желание /
Аз не използвам термично обработени домати , защото в нашият дом всички имаме проблем със стомаха.От термично обработени домати получаваме силни киселини.Но ако Вие нямате този проблем използвайте домати за печене.Но според мен те трябва да се обработват топлинно много кратко и на ниска температура - 100 градуса.Така ,че добавете ги към края на печенето.
Различните по цвят пиперки нарежете на едри парчета след като ги почистите от семенната част и измиете добре.Патладжаните нарежете на едри кубчета.Аз не белих патладжана, моят беше с много нежна кора.По същият начин нарязвам и почистените тиквички без да ги беля.Ако желаете добавете и едро нарязан кромид лук и моркови - нарязани на полумесеци.Всички зеленчуци поръсвам с мазнина и хубаво разбърквам в голяма купа.Насипвам зеленчуците в тава на равномерен пласт.Печем при температура 200 градуса / 30 минути / и при температура 250 градуса / 30 минути / в предварително загрята фурна.
След печене зеленчуците могат да се овкусят според предпочитанията и желанието с различни по вид сосове и дресинги - чили сос, горчица, соев сос, лимонов сок, балсамов оцет, подправки - риган, босилек, мащерка, чесън, сминдух, балканска чубрица, пушен и обикновен червен пипер, черен пипер..
Обикновено поднасям печените по този начин зеленчуци върху канапе от ориз, киноа, кус - кус, просо или качамак.В случая поднесох с ориз.
ЗА ОРИЗА :
1 ч.ч. ориз / използвах БАЛДО /
3 ч.ч. вода
зехтин
сок от 1 лимон
1 ч.л. хималайска сол
Оризът се вари в съотношение с вода 1 : 2,5 или 1 : 3.По същият начин се вари киноа, качамак, просо или кус - кус.Водата е вряща и подсолена на вкус и в нея се поставя предварително измит ориз или други зърна според желанието / булгур, кус - кус, просо, киноа /.Оризът се измива задължително в няколко води .Варим след завиране на тих огън под капак до поемане на водата напълно.Обикновено още преди да е поето цялото количество вода изключвам котлона и оставям така докато водата се поеме напълно.Накрая овкусявам със зехтин и лимонов сок на вкус.
Приятен апетит !
И ние много ги обичаме всякак! И аз ползвам само Балдо. Поздрави!
ОтговорИзтриванеОбожавам печени зеленчуци, но като че ли най-често ги приготвям цели или нарязани на много едро. Никога не съм ги поднасяла с ориз. Чудесно предложение, Ели! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМили дами,
ОтговорИзтриванепечените зеленчуци се приготвят лесно и бързо и са чудесна добавка към менюто.Могат да се поднасят по различен начин и придават чудесен вид на трапезата.Не на последно място са и много вкусни и полезни.
Поздрави и лека седмица !