КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 1 август 2017 г.

Богородичен пост и постни сурови и печени тиквички / Blessed fast and raw raw and roasted zucchini /











       Тази година засяхме в нашата градина различни сортове тиквички.Основната ни идея беше да ги използваме за бране на цветове, но тиквичките също влизат през лятото в употреба.Един от сортовете е италиански - тиквички за пълнене и печене.Тези тиквички по форма приличат на авокадо и са чудесни за различни рецепти.Крехки, с много тънка и нежна кора, много вкусни особено когато са млади.
   Днес 01.08. започват Богородичните пости затова Ви предлагам две рецепти с тези тиквички - пълнени със суров пълнеж и печени на фурна с лимонов сок.
   
Печени на фурна тиквички със сол и зехтин

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

няколко тиквички за пълнене
хималайска или морска сол
сок от 1 лимон
зехтин
чесън / счукан по желание /
копър или магданоз

   Тиквичките се измиват , отрязват се двата им края и се разполовяват на 2 части по дължина.Повърхността на всяка половина се нарязва леко с нож на ромбове.Леко се посоляват и подреждат в тава.Отгоре се напръскват със зехтин и пекат на 200 градуса до омекване и придобиване на хубава , добре запечена коричка.
   Тези тиквички са много крехки и се изпичат бързо без фолио.Но ако вашите не са от този сорт използвайте първоначално фолио за да се задушат и омекнат.А след това към края на печенето запечете само на горен реотан.
   Сервирайте тиквичките леко топли наръсени с лимонов сок.По желание могат да се консумират с чесън, копър, босилек, магданоз.
          Приятен   апетит !







Пълнени сурови тиквички / 2 броя /

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ ЗА ПЪЛНЕЖА :

сок от 1 лимон
2 - 3 с.л. с връх сусамов тахан
50 -100 гр. сурови ядки по избор / използвах лешници /
10 - 20 големи стръка италиански босилек
10 гр. чесън на прах или 5 - 6 склидки счукан чесън
1 с.л. с връх хранителна мая  + 1 ч.л. за поръсване отгоре
1 щипка морска сол
издълбаната част от тиквичките

    Най - напред измиваме и почистваме двата края на всяка тиквичка.Срязваме по дължина и с малка лъжичка внимателно издълбаваме.Издълбаната част поставяме в кухненски робот или пасатор.Добавяме босилек / само листата /, чесън, лимонов сок, лешници.Смиламе хубаво всичко това до еднородна хомогенна маса.След това добавяме хранителната мая и тахана и хубаво разбъркваме.Пълним всяка половинка на тиквичките, наръсваме с хранителна мая и поднасяме украсена със стръкче босилек.
         Приятен  апетит !
    











4 коментара:

  1. Ели, страхотни са рецептите ти, толкова интересни и различни.
    Поздрави, с пожелания за прекрасен август!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,
      уча се да приготвям храната бързо , лесно и простичко.Преди години беше точно обратното.Но знае ли човек как ще се измени живота.
      Поздрави и лека седмица !

      Изтриване
  2. Ели, чудесни са за пълнене тези тиквички!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      тези тиквички ги засявам за първи път.Наистина за пълнене са чудесни, много са крехки и вкусни.
      Поздрави !

      Изтриване