Сладкият картоф е много вкусен зеленчук както суров, така и топлинно обработен.Той е много подходящ при различни видове диети, засища много бързо и може да се съчетае добре с различни зеленчуци като тиква, моркови, обикновени картофи, цвекло, пащърнак, целина.Сладкият картоф може да се свари на пара, във вода или да се изпече на фурна - във фолио, върху хартия за печене или да се изпече на жар или барбекю.Този зеленчук заедно с ориза е основна храна в много бедни страни.Особено когато реколтата от ориз е слаба бататът служи като храна за изхранване на населението през цялата година.
Приготвих много вкусно и засищащо пюре от няколко обикновени картофа и 1 голям сладък картоф.Бърза, лесна и много вкусна и засищаща гарнитура.
5 - 6 средни по големина картофи
1 голям сладък картоф - батат
сок от 1 лимон
зехтин - около 100 - 150 мл.
хималайска или морска сол - на вкус
Сварете картофите и сладкия картоф в леко подсолена вода и ги обелете.Веднага, още докато са горещи ги пасирайте с ръчна преса.Овкусете с хималайска сол, зехтин и лимонов сок и хубаво разбъркайте.Поднесете пюрето като гарнитура към различни по вид ястия.За украса използвах перца от лук - резанец.
Приятен апетит !
Бързо, лесно, чудесно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТраянче,
Изтриванесладкият картоф е много вкусен и подходящ за пюрета.Освен това добре се съчетава с много зеленчуци и плодове.
Поздрави и лека седмица !