КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 22 юли 2018 г.

Лечебен лопен / Healing lopen /






   Лопенът / Verbascum ThaPsiforme L. / се отнася към сем. Живеничеви  и е известен със следните наименования - висок лопен, голям лопен, гъстоцветен лопен, голяма овча опашка, богородична хурка и др.Той е двугодишно тревисто растение.През първата година от семето се развива само листната розетка, а през втората - на гъсто покрито с трихоми стъбло, листата и цветовете.Коренът е силно разклонен.Стъблото е до 2 м. високо, неразклонено или само на върха слабо разклонено.Средните и горните стъблени листа са силно низбягващи по стъблото / по цялата дължина на междувъзлията /, т.е. част от листата са сраснали на известна дължина по стъблото, което поради това изглежда крилато.Листата са последователни, покрити с многоклетъчни трихоми, назъбени.Долните листа са ланцетни или продълговато - ланцетни, а горните  яйцевидни.Цветовете са едри, златножълти, с по - малки размери на венчето, събрани на върха на стъблото в многоцветно и силно удължено гроздоподобно съцветие, покрито само с прости или звездовидни власинки.Цъфтежът започва отдолу нагоре.Чашката и венчето са дълбоко 5 - делни.Венчето е едро, златножълто, с къса тръбица, а нагоре с 5 - делна коронка.Тичинките са 5 нееднакво дълги, горните 3 от които са с власинки по дръжките, а двете по - дълги са голи.Плодникът е от 2 плодолиста, с горен двугнезден яйчник.Плодът е многосеменна кутийка, разпукваща се по два шева.Цъфти през лятото.
   Растението е разпространено у нас по сухи тревисти склонове, ливади, необработени места, край пътища и огради, храсталаци до 2000 м.н.в.
Среща се в Китай, Европа, Средиземноморието и Балканския полуостров.
  От месец юни до края на август се берат венчелистчетата със срастналите с тях тичинки без чашките по време на пълното им цъфтене.Цветът се събира на етапи , защото цъфти по различно време.Брането се провежда в сухо, слънчево време.Сушенето или употребата в прясно състояние трябва да става бързо иначе цветът потъмнява.
  Лопенът съдържа етерично масло, слузни вещества, до 3 %, захари, около 11 %, жълтото багрилно вещество кроцетин.Листата съдържат минерални соли, органични киселини особено яблъчна, провитамин А, ксантофил.Семената съдържат до 35 % полуизсъхливо тлъсто масло.
   Цветовете на лопена имат омекчаващо, отхрачващо и противовъзпалително действие, което се дължи на слузните вещества и сапонините.Употребяват се като много добро отхрачващо средство, прилага се също при възпаления в устната кухина, хранопровода и стомаха, язва на стомаха и дванадесетопръстника.
Външно - за гаргара при ангина, за компреси във вид на лапи, при хемороиди и други.
   От цветовете се приготвя ароматен чай.Те могат да послужат за декорация на ястия, салати, гарнитури, за подобряване на вкусовите качества на напитките.С цвят от лопен можем да ароматизираме оцет, нерафинирани масла.







Цвят   от  лечебен   лопен




4 коментара:

  1. кое е по доброто обикновен или лековитият

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      има два вида лопен, които са лечебни.Аз лично събирам от този, който е показан на снимката.Лопенът с по - едри цветове и прав като свещ без разклонения.Той е лесен за разпознаване по външен вид.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Здравей те интересува ме дали имате наличност от билката.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте,
    Аз тази година не събрах цвят от лопен.Вижте във Фейсбук.Има групи за билки.Някой може да има и да Ви предостави.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване