Едно предложение за вкусна, лесно приготвяща се гарнитура през лятото - задушени гъби с кромид лук, соев сос и бира.
500 грама дребни гъби
соев сос - 2 - 3 с.л.
бира / 100 - 150 мл. /
2 глави кромид лук
краве масло - 100 - 150 гр.
растителна мазнина / около 100 мл. /
Има няколко правила, които трябва да се спазват когато приготвяме гъби.Те са следните :
- задължително условие е гъбите да не се мият
- да се приготвят на силен огън в чугунен съд за по - добро задържане на топлината
- да се посоляват накрая
При неспазване на тези правила гъбите стават воднисти, бързо поемат много мазнина и не са вкусни.
Най - напред нарежете лука на ситно и го задушете в растителната мазнина и малко вода / около 50 мл. /.Добавете гъбите предварително почистени много добре със суха салфетка.Гъбите можете да нарежете или да оставите цели.Разбърквайте ястието докато гъбите леко променят цвета си.Тогава добавете бирата - около 100 - 150 мл.Гответе на умерен огън под капак докато гъбите омекнат добре.Накрая добавете 2 - 3 с.л. соев сос и кубчета масло - около 100 гр.Разбъркайте хубаво няколко пъти , оставете така ястието на огъня за 5 минути и поднесете веднага след приготвянето.Не добавих сол, соевият сос е достатъчно солен.Но ако е нужно Вие добавете.
Приятен апетит !
Това записвам за проба непременно, само не знам как да се реша, да не мия гъбите.
ОтговорИзтриванеВеси,
Изтриванегъбите могат да се белят, но ако са дребни аз не ги беля.Просто ги забърсвам със суха салфетка.Силният огън унищожава микробите така,че не се страхувай.Гъбите когато се измиват при кулинарна обработка поемат много влага и стават меки, а не хрупкави и вкусни.
Поздрави !