КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 27 юли 2018 г.

Златна пръчица / Golden stick /




    Златната пръчица / Solidago virga - aurea L. / , по известна като горски енчец или златовръх се отнася към сем. Сложноцветни.Тя е многогодишно тревисто растение, често засявано като културно в градините.Коренището е хоризонтално или косо с множество коренчета.Стъблото е изправено, почти гладко, до 60 см. високо, метличесто, разклонено само в горната си част, с изправени нагоре клонки.Листата са последователни, приосновните са с дълги, крилати дръжки, яйцевидни или елипсовидни, тъпи, назъбени.По - горните листа са ланцетни, заострени, с къси дръжки или почти седящи, голи или с власинки отдолу.Цветовете са златножълти, дребни, събрани в кошнички, които от своя страна са групирани в метличесто сложно съцветие.Периферните цветчета са женски, много дребни, езичести, разположени в една редица.Средните цветчета са хермафродитни, тръбести, 5 - делни.Всички са обагрени жълто.Обвивката е съставена от керемидообразно наредени листчета.Плодът е снабден с няколко реда грапави четинки.Цъфти през лятото.Употребяват се връхните цъфтящи стръкове.
    Растението е разпространено почти в цяла Европа, Балканския полуостров, Северна и Западна Азия, Северна Африка, Северна Америка.У нас се среща като диворастящо покрай пътища, храсталаци, гори, скалисти места.
    Отличава се с голяма изменчивост.В нашата страна растението е представено с два подвида, два вариетета и една форма, растящи на различни надморски височини - в ниските райони и в планините.
    Горският енчец се бере юли и август.Берат се връхните облистени части на растението на 25 - 30 см. отгоре в началото и по време на цъфтенето.Берат се също и листата от неотрязаната част на стъблото и се смесват със стръковете.
   Златната пръчица съдържа етерично масло - около 0.5 % в цветните кошнички и 0.7 % в листата, сапонини, катехинови танини, до 15 % слузни вещества, малки количества никотинова киселина, горчиви вещества.Листата съдържат още полифеноли и полифенолови глюкозиди.В листата по време на цъфтеж на растението е установено и съдържание на вит.С, както и каротин.Семената съдържат до 14 % тлъсто масло.От растението са изолирани 4 групи флавоноиди.
   Растението се използва в народната медицина като нервоуспокоително, против диария, при хронични бъбречни страдания - пясък  и камъни в бъбреците, албумин в урината, възпалителни процеси.Също при смущения в обмяната на пикочната киселина, при ревматизъм, подагра и др.Външно стритата на прах дрога се използва при различни кожни възпаления под контрол на лекар.Златната пръчица помага също за заздравяване на венците и предотвратява клатенето на зъбите, използва се като отвара за жабурене.
   В по - големи дози дрогата е отровна.





2 коментара:

  1. В нашият край му казват Еньовче:). Никога не съм използвала билковите му свойства, но много го харесвам, такова жълтичко и слънчево:). Поздрави, Ели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,
      това е златна пръчица, а еньовче е пак жълто, но с по - различен цвят.Имам публикация и за него, но това са две различни жълто цъфтящи растения.
      Поздрави и успешна нова седмица !

      Изтриване