Тази рецепта видях в канала на Елиза от Кипър -
Използвана беше баклата и то едрите зърна. Аз нямах и приготвих ястието с бял фасул.Може да се използва и едър червен фасул, нахут или боб черно око.Зърната на баклата се почистват от външната люспа.Обикновено се използва 1 ч.л. сода за накисването. В Кипър за ястия използват все още неузрели, млади и по - малки тикви цигулки.Все още не са станали нашите.Затова използвах жълти и тъмно зелени тиквички, които са по - твърди и запазват формата си при готвене.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
400 грама сух бял фасул / зърна бакла /
11/2 литра вода
1 ч.л. с връх келтска сол
1 жълта тиквичка
1 тъмно зелена тиквичка
За гарниране : кромид лук, краставици, чери домати, консерва риба сардина, зелени маслини, тученица, зехтин, сок от лимон
Измийте фасула и го залейте с вода в купа за 12 часа.На другия ден отново измийте.Поставете в тенджера заедно с водата.След кипване намалете огъня и варете до омекване.Малко преди да е готов добавете нарязаните на кръгчета тиквички.Отново варете до готовност.Накрая 5 минути преди да свалите от огъня добавете солта.
Сервирайте с риба сардина, кромид лук, зелени маслини, тученица, краставици, чери домати. Полейте отгоре с малко зехтин и сок от лимон.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар