КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 30 юни 2019 г.

Стерилизирано пюре от пресни кайсии без захар / Sterilized puree of fresh apricots without sugar /





    Пресните кайсии са чудесен и много полезен плод, а кайсиевата ядка е чудесен елексир  и е една от малкото съдържащи витамин В17.Много хора настъпи ли сезонът на кайсиите не пропускат да направят за зимата компоти или сладка.
    У дома от години приготвяме стерилизирано плодово пюре от кайсии без захар.Това пюре може да се използва през зимата за хранене на малки деца, стари хора, а също и хора, които избягват употребата на захар.Лесно и бързо кайсиите се смилат в кухненски робот или машинка за мелене на месо.Пюрето се насипва сурово в бурканчета , затваря се с капачки и се стерилизира само за добро запечатване на капачката.По същия начин може да се стерилизира пюре от други плодове - круши, сливи.Но ако имате място във фризира можете да насипете пюрето в найлонови торбички и да го замразите.Размразеното плодово пюре е сурово и много вкусно.През зимата с такова плодово пюре правя десерти с ядково мляко.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

пресни кайсии

    Измийте хубаво кайсиите и ги смелете с машинка за мелене на месо без да ги белите.Насипете готовото пюре в бурканчета с големина по избор.Запечатайте с капачки, винаги за сигурност минавам всяка капачка с тъпата страна на ножа.Стерилизирайте 5 минути от момента на завиране. Извадете горещите бурканчета и веднага обърнете с капачката надолу, оставете така докато изстинат.
     Готовите добре изстинали бурканчета с хлътнали капачки се прибират на хладно .
    Кайсиевото пюре може да се консумира самостоятелно, но с него могат да се приготвят и десерти.Поднасям го в чаши като десерт поръсено с щипка канела и смлени орехи на хора, които избягват употребата на бяла захар.
         Приятен апетит !





4 коментара:

  1. Не ми е хрумвало да запечатвам суров, Ели, но идеята ми харесва.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Или,
      това пюре от кайсии го правим всяка година така - без захар и варено само толкова колкото да се херметизира капачката.Става много вкусно и през зимата може да се използва и за пиене и за десерти.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Не се ли разваля така, при толкова малко варене, чудно ми е, без консервант?

    ОтговорИзтриване
  3. Веси,
    не се разваля пюрето и кайсиите са почти като пресни.Чудесно е , без захар и без никакъв консервант.
    Поздрави от сърце !

    ОтговорИзтриване