В сезона на пресните картофи и пресния чесън предлагам рецепта от книгата " Кулинарното изкуство на Света гора " от монах Епифаний Милопотамски.
Скордаля е гръцки чеснов сос приготвен от картофи или от хляб с добавка на чесън или ядки.Тази рецепта е приготвена само от картофи, овкусени с чесън, зехтин и лимонов сок.Скордалята може да се приготви и от гулия за тези, които имат проблеми с кръвната захар.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 кг. картофи / използвах пресни жълти картофи /
200 гр. зехтин / 180 - 190 мл. зехтин /
сок от 3 лимона
сол на вкус
5 - 6 скилидки чесън / 1 средно голяма глава пресен чесън /
1/2 ч.ч. вода от варенето на картофите / ако е необходимо /
Измиваме добре картофите и ги варим заедно с кожата , както за картофена салата.Нужни са около 50 минути , за да се сварят, с вилица проверяваме дали са готови.Пресните картофи, които аз използвах се свариха за по - кратко от посоченото време.
След като картофите се сварят, изсипваме водата от тенджерата и преди да изстинат , така както са топли ги обелваме.Слагаме чесъна заедно със солта в голямо дървено хаванче , счукваме скилидките докато станат на кашичка.По - късно добавяме картофите и отново счукваме заедно.
След като картофите се смачкат , отново разбъркваме заедно с чесъна, докато се получи хомогенна смес, без бучки, тогава започваме бавно да добавяме зехтина и лимоновия сок.Продължаваме да бъркаме докато зехтина и лимоновия сок напълно се абсорбират.
Ако скордалята е малко стегната, добавяме 1/2 ч.ч. вода от варенето на картофите, като разбъркваме.Аз не добавих никаква вода, зехтина и лимоновия сок бяха напълно достатъчни.Лимоните, които използвах бяха големи.
Трябва да обръщаме внимание когато избираме картофи за скордаля да купуваме жълти картофи, защото са по - вкусни и по - подходящи.По този начин ще направим идеална скордаля.
Някога през зимните месеци слагали лимон в скордалята, а през лятото оцет.
Гръцкият чеснов сос скордаля е подходящ за гарнитура към риба, разбит хайвер, зеленчуци на грил или зеленчукови салати, както и като добавка към различни по вид млечни разядки.
Приятен апетит !
Много ми хареса твоят вариант с картофи, Ели!
ОтговорИзтриванеМисля, че повече ще ми допадне от този с хляб.
Благодаря ти!
Поздрави!
Разкошно е това сосче! Има много варианти, наистина и всичките са все вкусни:). Поздрави, Ели!
ОтговорИзтриванеМили дами,
Изтриванескордалята в този вариант е малко по - различна от типичното картофено пюре.Приготвена е с много зехтин и лимонов сок, прекрасно допълнение към българската трапеза с ненатрапчив чеснов вкус.
Поздрави !
Опитвала съм само с хляб, с картофи не.
ОтговорИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванетази рецепта е гръцка, но с повече зехтин и лимонов сок.Малко по - различен е вкуса.
Весели летни дни !