Тази салата направих с прясна бакла и листа от черен оман.Прясната бакла е прекрасна за салати, за варене на пара като гарнитура, за приготвяне на гарнитури с пресен грах, ориз, просо или перлен ечемик.Листата на баклата също се използват за топлинна обработка или в сурово състояние.От тях можем да приготвим също така гарнитури, да ги вложим в постни ястия с картофи, ориз или друга зърнена култура.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
5 - 6 листа от черен оман
1 шепа прясна бакла
1 домат
1 връзка влашки лук
1 червена пиперка
1 светло зелена пиперка
1 жълта пиперка
1 тъмно зелена пиперка
5 - 6 с.л. зехтин
сок от 1 лимон
Най - напред подготвяме зеленчуците за салатата - нарязваме влашкия лук на ситно, пиперките / почистени от семето / - на лентички, домата - на парчета, листата на омана - на тънки ивички.Най - накрая измиваме баклата, почистваме двата края на всяка шушулка и заливаме със сока от лимона, за да не потъмнява.
Смесваме всички продукти за салатата в голяма купа, овкусяваме със сол, зехтин и сервираме веднага след приготвянето.
Приятен апетит !
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
5 - 6 листа от черен оман
1 шепа прясна бакла
1 домат
1 връзка влашки лук
1 червена пиперка
1 светло зелена пиперка
1 жълта пиперка
1 тъмно зелена пиперка
5 - 6 с.л. зехтин
сок от 1 лимон
Най - напред подготвяме зеленчуците за салатата - нарязваме влашкия лук на ситно, пиперките / почистени от семето / - на лентички, домата - на парчета, листата на омана - на тънки ивички.Най - накрая измиваме баклата, почистваме двата края на всяка шушулка и заливаме със сока от лимона, за да не потъмнява.
Смесваме всички продукти за салатата в голяма купа, овкусяваме със сол, зехтин и сервираме веднага след приготвянето.
Приятен апетит !
Не знаех, че може да се консумира сурова. Всъщност малко съм запозната с качествата на баклата. Наподобява ми зелен боб и зелен грах, но май не съм опитвала. Много приятна салатка. Поздрави, Ели!
ОтговорИзтриванеКате,
ОтговорИзтриванепреди години моята баба готвеше много бакла - листа, зелени шушулки и вече образувяни зърна.От нея могат да се приготвят разнообразни ястия.Зърната се приготвят с ориз, както хумос или със зеленчуци.А листата служат и пресни за салати.Но съвсем младата бакла може да се консумира сурова и е много вкусна.Между другото тя помага при екземи и алергии, каквито днес се срещат много често в запрашената градска среда.
Поздрави сърдечни !