КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 4 юни 2020 г.

Салата от бакла, листа от черен оман, домати и лук / Salad of broad beans, black oman leaves, tomatoes and onions /








   Тази салата направих с прясна бакла и листа от черен оман.Прясната бакла е прекрасна за салати, за варене на пара като гарнитура, за приготвяне на гарнитури с пресен грах, ориз, просо или перлен ечемик.Листата на баклата също се използват за топлинна обработка или в сурово състояние.От тях можем да приготвим също така гарнитури, да ги вложим в постни ястия с картофи, ориз или друга зърнена култура.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

5 - 6 листа от черен оман
1 шепа прясна бакла
1 домат
1 връзка влашки лук
1 червена пиперка
1 светло зелена  пиперка
1 жълта пиперка
1 тъмно зелена пиперка
5 - 6 с.л. зехтин
сок от 1 лимон

    Най - напред подготвяме зеленчуците за салатата - нарязваме влашкия лук на ситно, пиперките / почистени от семето / - на лентички, домата - на парчета, листата на омана - на тънки ивички.Най - накрая измиваме баклата, почистваме двата края на всяка шушулка и заливаме със сока от лимона, за да не потъмнява.
   Смесваме всички продукти за салатата в голяма купа, овкусяваме със сол, зехтин и сервираме веднага след приготвянето.
    Приятен апетит !



















2 коментара:

  1. Не знаех, че може да се консумира сурова. Всъщност малко съм запозната с качествата на баклата. Наподобява ми зелен боб и зелен грах, но май не съм опитвала. Много приятна салатка. Поздрави, Ели!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    преди години моята баба готвеше много бакла - листа, зелени шушулки и вече образувяни зърна.От нея могат да се приготвят разнообразни ястия.Зърната се приготвят с ориз, както хумос или със зеленчуци.А листата служат и пресни за салати.Но съвсем младата бакла може да се консумира сурова и е много вкусна.Между другото тя помага при екземи и алергии, каквито днес се срещат много често в запрашената градска среда.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване