КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 4 юни 2020 г.

Лесно и ефектно предястие с песто от листа на червено цвекло / Easy and spectacular appetizer with beetroot leaf pesto /








   Листата и дръжките на пролетното червено цвекло са много вкусни добавени в салати, предястия и песто в прясно състояние.Но този път приготвих дръжките сварени на пара, а от листата приготвих зелено песто с шам - фъстък.Получи се вкусна и ефектна комбинация - с пестото от листата гарнирах сварените на пара дръжки на цвеклото.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

100 грама шам - фъстък
листа и дръжки от 1 червено цвекло
2 с.л. с връх хранителна мая
1 щипка сол
зехтин - 3 - 4 с.л.
сок от 1 лимон 

   Измийте хубаво листата и дръжките на червеното цвекло.Поставете дръжките в кошница за варене на пара и варете 20 минути.За това време обикновено дружките са готови.Ако желаете да са по - хрупкави и не напълно сварени ги варете за по - кратко време - около 10 минути.
    Нарежете на фини лентички листата на цвеклото и ги смелете в пасатор заедно с лимоновия сок.Овкусете със сол и зехтин.Накрая добавете смления в сухо състояние в пасатор шам - фъстак и отново хубаво пасирайте.След като сместа е вече готова добавете хранителната мая и разбъркайте до хомогенност сместа.
   Дръжките от цвеклото могат да се сервират по различен начин.Аз навих всяка дръжка на руло и гарнирах с готовото песто.Накрая за завършване на предястието поръсете с капки лимон и зехтин, украсете с ядки шам - фъстък и да Ви е сладко !










2 коментара:

  1. Веси,
    много обичам пресните листа на цвеклото, а един човек именно листата късаше когато го купуваше.На мен ми трябваха именно листата, а неговата жена не знаела какво да приготви с тях.Дръжките както и листата са много вкусни, а и полезни.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване