КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 16 април 2021 г.

Коприва на пара със сушени домати / Steamed nettle with dried tomatoes /

 


   Сега е сезона на прясната коприва.Много я обичаме в нашия дом особено приготвена по различни рецепти за супи, омлети, каши, пресни салати.Избрах да я приготвя на пара този път.Но може да се попари и в много малко вода.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

една голяма купа връхчета от млада коприва

сушени домати в зехтин - 7 - 8 броя

сок от лимон - на вкус

зехтин - на вкус

морска или хималайска сол - на вкус

   Използвайте връхчета от млада и хубава коприва.Аз я бера без ръкавици, лесно и много бързо просто прищипвам мястото , където трябва да се откъсне.Измийте хубаво под течаща вода и поставете в кошничка или съд за варене на пара.Налейте вода и когато заври поставете копривата над парата.Щом копривата омекне, но все още е запазила хубав зелен цвят я извадете.Нарежете я леко изстинала, добавете зехтин, лимонов сок и по желание много малко сол.

ВНИМАНИЕ : Копривата и повечето зелени растения съдържат натурална естествена сол ! Внимавайте когато приготвяте коприва и винаги опитвайте на вкус.Аз не добавям никаква сол.

   Поднесете копривата в плато, украсете с мариновани в зехтин сушени домати, кръгчета лимони и поднесете.Моите домати бяха мариновани в риган и зехтин.По желание освен риган можете да добавите мащерка, магданоз.

    Поднесете копривата леко топла или студена като гарнитура към ястие или като салата.

                    Приятен апетит !











2 коментара:

  1. Веси,
    аз също много обичам коприва.Любима зеленина ми е.А приготвянето и може да е различно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване