КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

събота, 28 декември 2024 г.

Крем със сушени смокини от турската кухня / Cream with dried figs from Turkish cuisine /

   



     Днес предлагам един много лесен за приготвяне десерт същевременно много вкусен и здравословен.Видях преди време рецептата в един турски канал и много ми допадна.Беше приготвен с краве мляко.Неотдавна го припомни и Айше в нейната страничка във фейсбук " От кухнята на Айше ". Тя предлагаше и вариант с кокосово или бадемово мляко.Аз имах орехи и реших да направя крема с орехово мляко.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

4 ч.ч. орехово мляко / 1 ч.ч. = 200 мл. /

16 броя големи сушени смокини / 200 грама /

За декорация : смлян шам - фъстък, смлени орехи, сушени розички за декорация, сушени смокини / по избор /

    Сушените смокини се измиват, почистват от дръжките и се заливат с гореща вода за 30 минути.Отцеждат се от водата и се нарязват на дребни парченца.Млякото се загрява в тенджера до степен да не е горещо, да може да се търпи няколко секунди с кутрето на едната ръка.Добавят се смокините и всичко се пасира в кухненски пасатор, блендер или робот.

       Кремът престоява 1 - 2 часа на стайна температура насипан в купички и покрит с кърпа.След това се поставя в хладилник за още 2 - 3 часа.

        Декорира се със смлени орехи, сушени смокини, смлян шам - фъстък и декоративни сушени розички.

             Ореховото мляко приготвих от някиснати за 6 часа орехи във вода / 50 - 70 грама /.Отцедих водата и добавих нова вода - 1.200 литра /. Към това количество мляко, което не прецедих през цедка добавих 300 грама сушени смокини.

       Да Ви е сладко !
















петък, 27 декември 2024 г.

Сушени червени пиперки пълнени с нахут / Dried red peppers stuffed with chickpeas /

 


   Тези пиперки направих за Бъдни вечер , но нямах време да публикувам рецептата.Могат да се приготвят и по всяко друго време на годината.Лесно смилаем и вкусен е нахута.Много подходяща храна в случаите когато масата е отрупана с ястия.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

червени сушени пиперки - 10 - 12 броя / 80 - 100 грама /

варен нахут 400 - 500 грама

1 глава кромид лук

парче целина

1 морков

2 - 3 с.л. сушени зеленчуци микс / пиперки, лук, целина, пащърнак /

червен пипер

балканска чубрица

зехтин

вода от варенето на нахута

    Почистете и измийте зеленчуците / морков, лук, целина /. Нарежете ги на малки кубчета и задушете в зехтин и малко вода до омекване.Добавете подправките, сушените зеленчуци, нахута, зехтин и хубаво разбъркайте.

      Сушените пиперки залейте с вода за 2 - 3 часа да омекнат.Напълнете ги с подготвената охладена смес и ги подредете в глинен съд.Залейте с вода от варенето на нахута.Добавям сравнително малко течност, защото нахута е вече сварен.Покрийте с фолио и печете на 180 градуса до готовност.Накрая отсранете фолиото и оставете пиперките леко да се запекат.

      Сервират се леко топли или студени останали с малко сос, почти на мазнина.

                                              Приятен апетит !

 

           

         

четвъртък, 26 декември 2024 г.

Хумос с тахан и сусамово семе / Humos with tahini and sesame seeds /

 


    Тази рецепта за хумос е от предаването " Опитай света с Ханес ".Освен тахан се добавя допълнително и смлян сусам.При смилането на продуктите не се добавя вода.Аз добавих 4 с.л. вода, защото моя тахан беше много гъст.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

250 грама варен и отцеден нахут

120 грама сусамов тахан

4 ч.л. смлян сусам

4 ч.л. зехтин

2 скилидки чесън

сок от 1 лимон

сол на вкус

За гарниране : смлян кимион, червен пипер, магданоз, зехтин

    Всички продукти се поствят в пасатор или блендер и се пасират.Хумосът се гарнира с подправки и зехтин.

     Приятен апетит !







Крем - супа от нахут и тиквичка / Cream - chickpea and zucchini soup /

 




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

550 - 600 грама варен нахут

1 - 1.200 литра вода

1 морков

1 глава лук

1 тиквичка / 250 грама / 

3 - 4 с.л. зехтин

1 ч.л. сол

За гарниране : пушен червен пипер


  Нарежете почистените зеленчуци на кубчета.Всички продукти поставете в тенджера с кипяща подсолена вода.На умерен огън варете до готовност. Сервирайте поръсена с пушен червен пипер.

      Да Ви е сладко !





Зеленчуци и гъби в еър фрайър по румънска рецепта / Vegetables and mushrooms in air fryer according to a Romanian recipe /

 


   ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО ПРИЯТЕЛИ ! БЪДЕТЕ ЗДРАВИ ! БОГ ДА ВИ ДАРЯВА С ВСИЧКО, ОТ КОЕТО СЕ НУЖДАЕТЕ ! МИРНИ И БЛАГОДАТНИ ПРАЗНИЧНИ ДНИ !

  Започвам с една рецепта в еър фрайър независимо, че по това време се приготвя празнична кухня - птедястия, ястия или десерти.В нашия дом приготвям храната максимално просто.Харесах тази рецепта от канала на една румънка Юлияна.Впечатли ме с това, че зеленчуците са прекрасни за гарнитура.Могат да се сервират за празниците, но и по всяко друго време.Прекрасно се комбинират с варен ориз или булгур както и със салати, риба или месо. В случай, че нямате този уред използвайте фурна.Печете на 180 градуса като периодично разбърквате продуктите.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

250 грама гъби печурки

1 тъмно зелена тиквичка

1 морков

парче целина / използвах 2 пащърнака /

2 глави червен лук

пиперки Калифорния микс / зелена, жълта, червена /

200 грама чери домати / не добавих /

7 - 8 скилидки чесън

2 ч.л. чесън на прах

3 - 4 с.л. сушен лук или сушени зеленчуци микс

сол и черен пипер на вкус

семе кимион / добавих смлян /

50 мл. зехтин

 Почистете и измийте зеленчуците.Морковът, пащърнакът и тиквичката нарежете на кръгчета, гъбките оставете цели, чери доматите също.Пиперките нарежете по дължина на едри парчета, червения лук по същия начин.Ако използвате корен целина го нарежете на средни по големина кубчета.Добавете всички подправки и зехтин и поставете в купа с капак.Хубаво раздрусайте.Поставете в еър фрайъра и пуснете програма за запичане на зеленчуци или програма за готвене с горещ въздух.Ако изберете втората опция продуктите се сготвят и във вътрешността не само да се запичат отвън.При нужда разбърквайте.Суровите зеленчуци са с тегло 1.600 кг.

    Да Ви е сладко !

      







сряда, 18 декември 2024 г.

Зелена салата микс със селари, боровинки и каламандин / Green salad mix with celery, blueberries and calamandin /

 



        Тази салата направих с налични в дома ни продукти. Селарито перфектно се съчетава с боровинките и зелената салата, а каламандина допълва комбинацията.

150 грама зелена салата микс

125 грама сини боровинки

2 - 3 стъбла селари

7 - 8 плодчета каламандин

струйка зехтин

сок от 1/2 лимон

1 щипка сол

    Почистете зеленчуците.Накъсайте зелената салата ако така повече Ви харесва.Разполовете плодчетата каламандин , нарежете на ситно селарито.Смесете всички продукти за салатата в купа, разбъркайте и поднесете.

           Да Ви е сладко !




вторник, 17 декември 2024 г.

Печени зеленчуци на фурна по руска рецепта / Baked vegetables in the oven according to a Russian recipe /

 


     Тези зеленчуци на фурна направих по идея от канала на Анна Дашевска.Могат да се гарнират със сос от авокадо или други сосове.Използвах само зехтин и малко вода при печенето, а подправките добавих почти към края за да не прегарят.Могат да се поднесат в компания с киноа, ориз или булгур.

Рецептата е адаптирана от тук :  https://www.youtube.com/watch?v=x-529ZzhuvE&t=51s

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

пресен карфиол

пресни броколи

сладък картоф

морков

кромид лук

чесън

300 грама бяла и кралска печурка микс

тиквичка / нямах и не добавих /

  Сос при печене :

1 ч.л. сушен риган, 1 ч.л. куркума, 1 ч.л. сушен чесън, 1 ч.л. пушен червен пипер, 4 с.л. зехтин, 4 с.л. соев или друг сос

За гарниране : сос от авокадо или варена лимонова киноа

За киноата : 120 грама киноа, 1 литър вода, сок от 1 лимон

     Зеленчуците се почистват и нарязват.Морковите се режат на елипси, сладкия картоф на дебели кръгове, пиперките на големи парчета, кромид лука се реже на резени.Броколите и карфиола се разделят на розички, скилидките чесън се оставят цели.Гъбите ако са малки се поставят в съда цели, по - големите се нарязват на 2 или 4 парчета.Ако използвате тиквичка тя се реже както сладкия картоф.

     Поставяме зеленчуците в дълбока тава, заливаме с подправките , сосовете и разбъркваме хубаво.Печем без фолио на 250 градуса във фурната около 30 минути .От време на време разбъркваме .

   За киноата пригответе вряща леко подсолена вода , добавете сока от лимона и измитите зрънца на бяла киноа.След кипване намалете огъня до минимум и варете до поемане на почти цялата течност.Имайте предвид,че киноата се сгъстява при престоя след приготвянето.

   Можете да приготвите сос от авокадо за гарниране по рецептата от видеото.Аз не приготвих соса, защото в момента нямах авокадо.Макар,че често правя сос от пасирано авокадо, сок от 1/2 лимон, зехтин, копър и магданоз.

                  Приятен апетит !