КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 27 декември 2024 г.

Сушени червени пиперки пълнени с нахут / Dried red peppers stuffed with chickpeas /

 


   Тези пиперки направих за Бъдни вечер , но нямах време да публикувам рецептата.Могат да се приготвят и по всяко друго време на годината.Лесно смилаем и вкусен е нахута.Много подходяща храна в случаите когато масата е отрупана с ястия.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

червени сушени пиперки - 10 - 12 броя / 80 - 100 грама /

варен нахут 400 - 500 грама

1 глава кромид лук

парче целина

1 морков

2 - 3 с.л. сушени зеленчуци микс / пиперки, лук, целина, пащърнак /

червен пипер

балканска чубрица

зехтин

вода от варенето на нахута

    Почистете и измийте зеленчуците / морков, лук, целина /. Нарежете ги на малки кубчета и задушете в зехтин и малко вода до омекване.Добавете подправките, сушените зеленчуци, нахута, зехтин и хубаво разбъркайте.

      Сушените пиперки залейте с вода за 2 - 3 часа да омекнат.Напълнете ги с подготвената охладена смес и ги подредете в глинен съд.Залейте с вода от варенето на нахута.Добавям сравнително малко течност, защото нахута е вече сварен.Покрийте с фолио и печете на 180 градуса до готовност.Накрая отсранете фолиото и оставете пиперките леко да се запекат.

      Сервират се леко топли или студени останали с малко сос, почти на мазнина.

                                              Приятен апетит !

 

           

         

Няма коментари:

Публикуване на коментар