Тези пиперки направих за Бъдни вечер , но нямах време да публикувам рецептата.Могат да се приготвят и по всяко друго време на годината.Лесно смилаем и вкусен е нахута.Много подходяща храна в случаите когато масата е отрупана с ястия.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
червени сушени пиперки - 10 - 12 броя / 80 - 100 грама /
варен нахут 400 - 500 грама
1 глава кромид лук
парче целина
1 морков
2 - 3 с.л. сушени зеленчуци микс / пиперки, лук, целина, пащърнак /
червен пипер
балканска чубрица
зехтин
вода от варенето на нахута
Почистете и измийте зеленчуците / морков, лук, целина /. Нарежете ги на малки кубчета и задушете в зехтин и малко вода до омекване.Добавете подправките, сушените зеленчуци, нахута, зехтин и хубаво разбъркайте.
Сушените пиперки залейте с вода за 2 - 3 часа да омекнат.Напълнете ги с подготвената охладена смес и ги подредете в глинен съд.Залейте с вода от варенето на нахута.Добавям сравнително малко течност, защото нахута е вече сварен.Покрийте с фолио и печете на 180 градуса до готовност.Накрая отсранете фолиото и оставете пиперките леко да се запекат.
Сервират се леко топли или студени останали с малко сос, почти на мазнина.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар