Приготвянето на оцет от ябълки може да стане по два начина :
1.Ябълките се измиват и почистват от загнилите участъци.Не се белят,по желание се оставят и семенните части.Смилат се на машинка за месо или блендер.Получената ябълкова каша се поставя в голям съд на топло да ферментира.
2.Ябълките не се смилат,а се нарязват на тънки парченца.След като се поставят в съда върху тях се слага капак с тежест,заливат се с вода.Така се предпазват да не изплуват при ферментацията.
Могат да се оставят на слънце,така по-бързо ще ферментират.Аз приготвям оцета през есента,ферментира през цялата зима.По желание може да се добави мед -5-6 суп.л. за 10 кг.каша, ако кашата е много гъста се добавя и малко вода.Оцетът/кашата или нарязаните ябълки / периодично се разбъркват.Аз разбърквам един път седмично.
През пролетта прецедете оцета през няколко ката марля.Налейте в бутилки и съхранявайте на хладно.Към него може да се добавят билки или подправки.Оцетът сам образува оцетна гъба във всяка бутилка.
Този вид оцет аз използвам за салати,при ухапване от насекоми,за пиене при силна умора.
Оцетът,получен чрез заливане на ябълките с вода е по-разреден,на вкус не е така кисел.Но по-качествен и вкусен оцет се получава чрез смилане на ябълките.
|
Ябълки, подготвени за оцет, избирайте по - киселите, с по - неугледен външен вид и такива, които са по - нетрайни |
|
Готовата за ферментация ябълкова каша |
|
Фино прецеден бистър ябълков оцет |
|
Образувалата се оцетна гъба на дъното на бутилката |
|
Ябълков оцет, прецеден не толкова фино, така че е останала мътната част |
Няма коментари:
Публикуване на коментар