Тези кюфтета могат да се приготвят от покълнала пшеница или лимец.Пшеницата при някои хора с болен стомах предизвиква киселини,поради високото съдържание на глутен.
Аз използвам от известно време лимец.Технологията за покълване е следната : определеното количество сухи зърна /при мен 250 грама / се заливат с вода ,докато ги покрие.Престояват така 12 часа,водата се отлива .За 1-2 дни при стайна температура се появяват малки кълнове.Сутрин и вечер промивам в цедка зърната с вода.Те трябва да са влажни,но не да плуват във водата.
Зърната смиламе в пасатор или машинка за мелене на месо.От сместа с влажни ръце оформяме кюфтета.Съхраняваме в хладилник,покрити с фолио.
Към сместа аз добавям смлени ядки,сусам,ленено семе,сушени зеленчуци,пресни или сушени подправки или смлени сушени плодове.
Най -често в сместа добавям смлени орехи,чесън-пресен или сух.
Тези кюфтета могат да се съхраняват в хладилник,покрити с фолио.Обикновено ги приготвям в неделя и вземам за работа.Трайност -една седмица.
Приятен апетит!
И това предложение ме заинтригува, Елена,
ОтговорИзтриванезвучи много свежо и апетитно - ще ми се да опитам....
Благодаря за интересните идеи, поздрави и хубава вечер.
Преди да опиташ да приготвиш рецептата прочети публикацията "Как да започнем да употребяваме кълновете?
ОтговорИзтриванеПоздрави!