КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 25 юни 2014 г.

Технология за приготвяне на кълнове и поници / Technology for the preparation of a germ and seedlings /

Кълнове се приготвят по следния начин :

    Определеното количество сухи зърна или семена се заливат с вода за 12 часа.Това може да стане в специален уред за покълване,който се закупува от диетичен магазин или в стъклен буркан.Съдът за покълване представлява 3 съда,всеки от които има приспособление за оттичане на водата.Водата се налива в най-горния съд и се стича най-отдолу в четвърти съд.Така става бавно навлажняване на семената и зърната без да загниват.
    Водата след 12 -я час се отлива и семената /зърната / се оставят да покълват на стайна температура.Обикновено след 2 дни кълновете са готови.Това зависи от вида на растенията -едни покълват по-бавно,а други - по-бързо.Необходимо е промиване сутрин и вечер.Това става,като семената или зърната се поставят в гевгир.Те трябва да са влажни ,но не да плуват във водата.
     Когато искаме да си приготвим поници трябва да правим промиването по-дълъг период от време - от 6 до 10 дни.Трябва да получим израстъци с дължина 10-15 см.
     Кълнове и поници можем да получим от всички ядливи житни растения ,а също и от бобови.Най-хубави и с приятен вкус поници се получават от слънчоглед  и люцерна.
     Аз приготвям кълнове от лимец,грах,нахут,просо,елда,люцерна,зелен боб мунг,черна леща,обикновена леща,соя,царевица,бурчак,фий,ръж,ечемик,овес,киноа,слънчоглед.Соята напоследък трудно я намирам за покълване,обикновено е обработена,по-тежка е за храносмилането и трябва да се консумира малко количество.Овесът,който се продава по диетичните магазини с етикет "био" не покълва,вероятно е обработен.Маранта също не покълва.
    Когато имам възможност купувам от индийски магазин различни сортове боб и нахут за покълване.Семената и зърната,които се продават в индийските магазини са с много високо качество,покълват идеално.
    Готовите покънали семена или зърна могат да бъдат смлени в пасатор,блендер или машинка за мелене на месо.Тази смес с добавка на билки,подправки,сушени зеленчуци или плодове може да служи за приготвяне на кюфтета,хляб,пици и други специалитети.
                              

Няма коментари:

Публикуване на коментар