КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 26 юни 2014 г.

Как да започнем да употребяваме кълновете? / How to start to consume sprouts /

     Пиша  тези редове в отговор на читателите,които никога през живота си не са консумирали покълнали семена и поници.Ако Вие сте сред тях моля прочетете следните съвети :
      1.  Започнете с малко количество сухи семена -една супена лъжица.
      2.  Не употребявайте всички семена посочени в публикациите.Започнете с житни растения - жито или лимец.От бобовите най-приятен на вкус е зеленият боб-мунг.Има го във всички големи търговски вериги,диетични или индийски магазини.Аз бих препоръчала също и нахута.
       3.  Най-приятни и лесно усвоими кълнове се получават от елда,слънчоглед и люцерна.
  4.  Винаги следете срока на годност,когато купувате семената или зърната за покълване.Обикновено за бобовите той е една година.
     5.  Когато искате да покълвате елда не заливайте семената с вода или ако ги залеете това трябва да е за кратко - 2-3 часа.Аз само ги навлажнявам добре с вода.Купувайте елда ,която има зелени зърна.На пакетите обикновено пише - "био".Ако закупите от кафявата елда  тя няма да покълне,защото е обработена.Външната обвивка е премахната.При някои хора тази елда предизвиква киселини.Кафява елда можете да употребите като залеете с гореща вода ,докато семената набъбнат.Внимавайте да няма начупени зърна.
     6.Когато покълвате овес той трябва да е с премахната външна обвивка.Лесно усвоим е и много приятен на вкус.Аз съм купувала такъв от пазара,там където се продава храна за животните-птици,кози,овце и др.
       7.Първоначално свикнете с вкуса на посочените семена.На по-късен етап ще опиша как да се включи граха,соята и някои други семена и зърна.Те са по-тежкосмилаеми и трябва да се употребяват много ограничено.Белият фасул никога не го покълвам - тежкосмилаем е.
     8.Когато купувате люцерна за покълване тя трябва да е прясна.Трайността на семената е няколко години,ако семената са стари отделят слуз и не покълват.Дори и 20 % да са покълнали те не могат да се употребят ,защото плуват в слуз.
       9.В отделна публикация ще опиша как се употребява царевицата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар