Пиша тези редове в отговор на читателите,които никога през живота си не са консумирали покълнали семена и поници.Ако Вие сте сред тях моля прочетете следните съвети :
1. Започнете с малко количество сухи семена -една супена лъжица.
2. Не употребявайте всички семена посочени в публикациите.Започнете с житни растения - жито или лимец.От бобовите най-приятен на вкус е зеленият боб-мунг.Има го във всички големи търговски вериги,диетични или индийски магазини.Аз бих препоръчала също и нахута.
3. Най-приятни и лесно усвоими кълнове се получават от елда,слънчоглед и люцерна.
4. Винаги следете срока на годност,когато купувате семената или зърната за покълване.Обикновено за бобовите той е една година.
5. Когато искате да покълвате елда не заливайте семената с вода или ако ги залеете това трябва да е за кратко - 2-3 часа.Аз само ги навлажнявам добре с вода.Купувайте елда ,която има зелени зърна.На пакетите обикновено пише - "био".Ако закупите от кафявата елда тя няма да покълне,защото е обработена.Външната обвивка е премахната.При някои хора тази елда предизвиква киселини.Кафява елда можете да употребите като залеете с гореща вода ,докато семената набъбнат.Внимавайте да няма начупени зърна.
6.Когато покълвате овес той трябва да е с премахната външна обвивка.Лесно усвоим е и много приятен на вкус.Аз съм купувала такъв от пазара,там където се продава храна за животните-птици,кози,овце и др.
7.Първоначално свикнете с вкуса на посочените семена.На по-късен етап ще опиша как да се включи граха,соята и някои други семена и зърна.Те са по-тежкосмилаеми и трябва да се употребяват много ограничено.Белият фасул никога не го покълвам - тежкосмилаем е.
8.Когато купувате люцерна за покълване тя трябва да е прясна.Трайността на семената е няколко години,ако семената са стари отделят слуз и не покълват.Дори и 20 % да са покълнали те не могат да се употребят ,защото плуват в слуз.
9.В отделна публикация ще опиша как се употребява царевицата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар