КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 29 юли 2014 г.

Мазнините - кога и как да ги употребяваме ? / Fat - when and how to use them ? /

Темата за мазнините е много обширна и за тях може да се пише много.Има обаче няколко принципа, които трябва да се спазват.За да изясним употребата на мазнини в нашето меню трябва да проучим храненето на българина в миналото, както и храненето на някои други народи, отличаващи се с висока продължителност на живота.По правило всички храни съдържат мазнини,белтъчини, въглехидрати, соли и витамини  в определени съотношения.Обаче няма животно, което да полива храната си с мазнина , преди нейната консумация.В миналото българина е използвал животинските мазнини за готвене / свинска мас, патешка или пилешка мазнина /.Тези мазнини при висока температура изгарят по - трудно, затова и приготвянето на храната с тях е по-полезно за организма / ако се използват животински продукти /.Растителните масла, които по изкуствен начин са екстрахирани от различни растения / маслина,сусам,лен,рапица,соя,слънчоглед / са нетрайни и изгарят при много по - ниска температура в сравнение с животинските мазнини.Преди години си закупувах от едно предприятие за производство на слънчогледово олио т.н. шарлан.Това е слънчогледово олио преди неговото рафиниране.Трябваше да го оползотворя за 2-3 седмици, защото иначе започва да гранясва / тъй като е запазен зародиша на слънчогледовото семе /.Това олио е много вкусно,но имаше много силна миризма на слънчоглед.И естествено в такъв вид не можеше да се използва за готвене.
     Според мен всички т.н. студено - пресовани масла са рафинирани /в една или друга степен /, дори и зехтина.Иначе са нетрайни и трябва бързо да се консумират.Миризмата на всяко растително масло трябва да отговаря на продукта,от който е извлечено.Например зехтина трябва да има миризма на маслини,а сусамовото масло - на сусам.
     Ето няколко основни принципа при употребата на мазнините, които са важни и трябва да се спазват :
    1.Употребявайте мазнините в техния натурален вид,без да ги загрявате - под форма на смлени сурови ядки, паста от маслини , паста от авокадо, паста от слънчогледови семки, паста от сусам,лен ,бадеми ,кайсиеви ядки, лешници  или други ядки по избор .Употребявайте ядките накиснати във вода и смлени или приготвяйте млека от тях.
   2.Употребявайте кравето масло винаги в суров вид, добавено в края на готвенето.Не смесвайте растителна и животинска мазнина в едно ястие - например краве масло и зехтин или олио и свинска мас.
   3.Печете зеленчуците с кората, без мазнина.Мазнината добавяйте накрая.
   4.Ако използвате животински продукти,задушавайте ги в собствената им мазнина и сокове или ги обработвайте на пара / риба, крехко пилешко месо /.
    Екстрахираните мазнини ,отделени от останалите съставки на храната ,от която са извлечени са мощен дестабилизатор на организма.Тумурната клетка съдържа 4 пъти повече мазнини ,в сравнение с нормалната клетка.Мазнините образуват при термична обработка изключително отровни вещества - акролеини, алдехиди, кетони .Растителните мазнини са много по - лабилни от животинските и стават при загряване по - токсични от тях.Поради това загрятото рафинирано олио е по - вредно от загряти животински мазнини .
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар