Предлагам тази вкусна рецепта , която може да се използва както за гарнитура,така и за основно ястие.
Когато печете зеленчуци имайте в предвид следното :
1.Печете зеленчуците с обелките.
2.Печете винаги без мазнина,добавяйте студено -пресовани масла винаги накрая.
3.Печете на умерена температура 160-180 градуса ,покрити с фолио за да се задушат.
Аз използвах млади пресни картофи и лук.За тази рецепта ми бяха необходими 9 глави кромид лук и 7 средно-големи картофа.Лукът обелих цял,а картофите /небелени/ срязах на две по дължина и направих прорези по диагонал.Поръсих със сол и подправки -чубрица,червен пипер,балканска чубрица.Може да се използват също риган,мащерка,розмарин,ким или други по ваш вкус.
Подредете зеленчуците в тава,покрийте с фолио и печете на 160 -180 градуса до пълно омекване.
Сервирайте като гарнитура или основно ястие - без мазнина или поляти с лимонов сок ,лимонов сок и зехтин или с домашно приготвен ябълков оцет.
Приятен апетит!Печените картофи и лук гарнирани с цветчета невен, латинка и прясна маточина |
Няма коментари:
Публикуване на коментар