Наскоро известната Тюркян Севен автор на кулинарна страничка и книга, зъболекар по професия публикува тази чудесна рецепта.Лесна за приготвяне и много вкусна.Приготвя се с ориз, но аз използвах просо.Може да се използва също и булгур или перлен ечемик. Благодаря ти Тюркян за интересната и вкусна рецепта !
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
4 - 5 тъмно зелени тиквички
2 - 3 с.л. ориз / 2 с.л. просо /
5 - 6 стръка зелен лук
4 - 5 скилидки чесън
1 връзка копър
1 връзка мента или джоджен
кора и сок от 1 лимон
1 ч.ч. / 200 мл. / зехтин /
1 ч.ч. / 200 мл. / вода
Почистете тиквичките и ги нарежете на ленти с белачка за зеленчуци. Нарежете на ситно копъра и ментата.Дръжките им нарежете отделно.Бялата част на зеления лук нарежете отделно.Стъблата на лука също нарежете отделно.Скилидките чесън нарежете на филийки.
Запържете в мазнината бялата част на зеления лук, дръжките от копър и мента, чесъна и просото за 4 - 5 минути.Аз не запържвам.Винаги задушавам с 50 мл. вода.Добавете зелената част на лука, сол, сок от лимон , лентите тиквички и водата и разбъркайте. Гответе на тих огън 15 минути.Разбъркайте само веднъж , добавете зелената част от копъра и ментата и готвене още 5 - 10 минути.
Оставете ястието да се охлади в тенджерата.Сервирайте полято с още малко зехтин.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар