КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 7 юли 2014 г.

Пролетни зеленчуци на пара / Spring steamed vegetables /

Вие употребявате топлинно обработена храна.Ето един начин за приготвяне на вкусна храна с максимално запазване на витамините.
    Използвайте уред за варене на пара.При липса на такъв използвайте решетка или мрежичка за поставяне на зеленчуците.Аз имам специална тенджера за варене на пара,но в случая съм използвала приспособлението от тенджерата под налягане за варене на пара.
    Млади пресни моркови,картофи и тиквички нарежете и варете под капак до омекване,на силен огън за да може парата максимално да обработи зеленчуците.Продуктите могат да бъдат поставени в различните отделения на теджерата за варене на пара,като най-отдолу се поставят най-трудно варящите се зеленчуци.Аз нарязвам младите картофи необелени,морковите и тиквичката също.Но Вие сами можете да изберете как да обработите зеленчуците.Моите са домашно произведени и знам ,че в кората се съдържат най-много витамини.Не са обработвани по изкуствен начин с препарати и изкуствени торове.В случая съм използвала купени моркови и затова са обелени.
   По желание продуктите могат да бъдат оставени леко хрупкави,при сервиране овкусете с лимонов сок ,хималайска сол и зехтин,копър,магданоз.
     През есента за обработка на пара използвайте  :  праз,карфиол,броколи,лук,пиперки,кореноплоди-целина ,магданоз,цвекло,пащърнак ,тиква,земна ябълка  /ерълма /

Подготовка  на зеленчуците,тиквичката е италиански сорт

Нарязани зеленчуци с обелките

Поставяне на зеленчуците в кошничката за варене на пара

Зеленчуците в сварен на пара вид или други зеленчуци по ваш вкус.Количеството на зеленчуците е според желанието Ви.
        Този начин на приготвяне може да се използва за приготвяне храната на малки деца.
                                                    Приятен апетит!

Готови за поднасяне

Няма коментари:

Публикуване на коментар