КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 3 юли 2014 г.

Как да съхраним семената и зърната за покълване / How to store seeds and beans for sprouting /

Пиша тези редове за съхранението на семена и зърна за покълване поради няколко причини :
  1.Тъй - като са в натуралния си вид при неправилно съхранение могат да бъдат нападнати от различни вредители.
   2.При неправилно съхранение бързо губят покълващата си способност.
Аз съхранявам житните и бобовите на северна студена тераса,опаковката, в която са били закупени я премахвам и поставям семената в картонена кутия.Могат да се съхранят и на тъмно.
Семената на сусама,лененото семе и някои други ги съхранявам в хладилник.
      Ако Ви останат неизразходени вече покълнали семена или зърна можете за 1-2 дни да ги съхраните в хладилник ,без да са смлени.
    Бобовите култури като нахут,боб-мунг или други сортове боб и леща съхранете в пластмасов съд с капак,на тъмно и студено място.За по-добро съхранение на житните в торбичка от тензух се поставят сухи орехови листа и тя се поставя в съда,където се съхраняват.
     Млечният грах го съхранявам във фризера,по същия начин съхранявам и млечна сладка царевица.Предварително с остър нож изрязвам зърната от кочана.Запазвам и млади млечни царевици във фризера ,заедно с листата и царевичната коса./когато тя е жълта на цвят/.Обвивам ги в стреч-фолио.
     Грахът и сладката царевица винаги трябва да се берат в млечна зрелост.Грахът след обирането веднага се почиства от шушулките,защото иначе се спарва.За покълване може да се използва сух грах,който се продава в големите търговски вериги.Винаги следете срока на годност!
     Лененото семе и сусама смилам в кафемелачка,непосредствено преди употреба.

Няма коментари:

Публикуване на коментар